Curtea de Conturi: autoritățile locale au irosit peste 85 milioane de euro pe achiziţii şi sporuri plătite ilegal

În 2010, în plină criză economică, autorităţile locale au irosit zeci de milioane de euro pe achiziţii şi sporuri plătite ilegal, arată ultimul raport public al Curţii de Conturi, potrivit Adevarul.ro.

Criza economică din ultimii ani nu a reuşit să înfrâneze apetitul edililor pentru cheltuirea iresponsabilă a banului public. O dovedeşte ultimul raport al Curţii de Conturi care a analizat modul în care au fost gestionate, în 2010, bugetele unui număr de 2.700 de instituţii publice locale – consilii judeţene şi locale, primării ori instituţii subordonate acestora.

Potrivit raportului, abaterile comise de ordonatorii de credite au cauzat statului pagube totale de 370, 625 de milioane de lei (peste 86 de milioane de euro).

În opinia auditorilor Curţii de Conturi, mare parte dintre edili au ignorat Legea achiziţiilor publice la atribuirea unor contracte, le-au acordat ilegal sporuri şi prime subordonaţilor; au încălcat normele privind administrarea şi gestionarea patrimoniului primăriei, al consiliului judeţean sau al consiliului local şi au aruncat pe apa sâmbetei fondurile alocate de la bugetul statului. Printre judeţele cu cei mai risipitori primari se numără Caraş-Severin, Bihor, Sibiu, Timiş, Braşov, Suceava, Constanţa, Mureş şi municipiul Bucureşti. 86 de milioane de euro este suma cheltuită ilegal de autorităţile locale în 2010.

La capitolul ,,achiziţii”, cei mai risipitori edili s-au dovedit a fi, potrivit Curţii de Conturi, cei din Suceava care au irosit 6,6 milioane de lei (1,5 milioane de euro), Braşov – 4,2 milioane de lei (990.000 de euro), Argeş – 3,6 milioane de lei (840.000 de euro), Harghita – 2,5 milioane de lei (590.000 de euro), Neamţ  – 2,3 milioane de lei (540.000 de euro), Timiş  – 2,3 milioane de lei (540.000 de euro) şi Covasna  – 2,1 milioane de lei (490.000 de euro).

Pentru mai ulte informații, accesați Adevarul.ro.

Sursa foto: Adevarul.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.