Curtea de Justiție a UE, decizie fără precedent în cazul acordurilor comerciale între UE și alte state. Acestea trebuie ratificate de parlamentele naționale și regionale

Bruxelles-ul trebuie să implice parlamentele naționale și regionale în ratificarea acordurilor comerciale care include protecția investițiilor, a decis cea mai înaltă instanță a UE astăzi, informează Politico Europe. 

Foto: Twitter/EU Court of Justice‏

O decizie mult așteptată – Curtea de Justiție a UE a decis că acordul comercial stabilit între UE și Singapore nu poate fi ratificat doar de către guvernele UE reunite la nivelul Consiliului de la Bruxelles și de către Parlamentul European, acesta având nevoie, de asemenea, de aprobarea a celor 38 de parlamente naționale și regionale ale UE.

Decizia creează un precedent pentru acordurile comerciale similare pe care Uniunea Europeană dorește să le încheie cu Japonia, Mexic și Australia, fiind un precedent și pentru acordul post-Brexit “îndrăzneț și ambițios” pe care premierul britanic Theresa May dorește să îl stabilească cu Bruxelles.

Dispozițiile comerciale referitoare la investițiile străine directe și la soluționarea litigiilor dintre investitori și state intră sub incidența competențelor naționale, au precizat judecătorii de la curtea al cărui sediu se află în Luxemburg. În pofida acestui fapt, judecătorii au decis că domeniul de competențe care îi revine exclusiv UE este mult mai mare și nu se rezumă doar la aviz fără caracter obligatoriu, decis în trecut de avocatul general al Curții de Justiție a UE.

Implicarea parlamentelor naționale și regionale în procesul de ratificare a dus la criză diplomatică anul trecut. Comisia Europeană – la presiunile extercitate de către guvernele europene – a fost nevoită să acorde responsabilitatea ratificării acordului UE-Canada autorităților naționale, o decizie care aproape că a dus la capotarea politicii comerciale a UE, având în vedere că regiunea belgiană Valonia a amenințat că nu va ratifica acordul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.