Curtea de Justiţie UE va amenda cu 0,1% din PIB statele care nu pun deficit structural 0,5% în lege

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene va putea amenda cu până la 0,1% din Produsul Intern Brut (PIB) statele UE care nu vor introduce în constituţie o prevedere privind bugetul echilibrat, potrivit unei variante în lucru a tratatului fiscal pregătit de liderii europeni, scrie Mediafax.ro.

În cazul României, sancţiunea s-ar ridica la maximum 130 milioane euro dacă se ia în calcul Produsul Intern Brut estimat pentru 2011.

Potivit variantei actualizate a tratatului, toate statele care vor semna acordul trebuie să introducă în constituţie sau în legea echivalentă, în termen de un an, o prevedere care să stipuleze clar că deficitul structural al bugetului de stat nu poate depăşi 0,5% din PIB.

În eventualitatea depăşirii acestui prag, trebuie precizate măsuri automate de ajustare, potrivit documentului.

Totodată, dacă un guvern UE va ignora o decizie a Curţii de Justiţie spre introducerea “regulii de aur” în constituţie, statul respectiv va putea fi amendat.

Variantele iniţiale ale tratatului prevedeau că statele membre care nu introduc o astfel de prevedere în constituţie pot fi chemate în instanţă la Curtea de Justiţie a UE.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto: ipedia.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *