D. Cameron: Planul nostru de reducere a datoriilor nu funcţioneză

Premierul Marii Britanii David Cameron şi membrii cabinetului său acceptă pentru prima oară în mod oficial că Marea Britanie se află într-un real pericol de a nu se mai putea împrumuta în timp util de pe pieţele internaţionale. Asta pentru că planul de reducere a deficitului bugetar nu are şanse de a produce efecte, astfel încât să readucă încrederea pieţelor.

Cameron a admis luni că discuţiile privind reducerea datoriilor Marii Britanii sunt cu mult mai dificile decât s-ar fi aşteptat cineva, ceea ce pune serios în pericol planul de reducere a deficitelor publice şi a datoriilor până în 2014-2015. Iar întârzierea rezolvării acestor probleme ar putea pune probleme serioase Marii Britanii în a se împrumuta de pe pieţele internaţionale. Asta pentru că, îngrijoraţi de incapacitatea Guvernului de a limita cheltuielile, investitorii ar putea cere dobânzi tot mai mari pentru a cumpăra obligaţiunile britanice.

Datoria este “o piedică în calea creşterii” a spus Cameron oamenilor de afaceri cu care s-a întâlnit în cadrul unei întruniri oficiale luni. “Iar noi suntem mult mai în urmă cu reducerea datoriilor, decât ar fi trebuit să fim” a adăugat acesta.

Pe acest fond, al accentuării problemelor datoriei publice în Europa, ultimele informaţii privind lipsa de rezultate a discuţiilor dintre Republicani şi Democraţi privind reducerea deficitului bugetar al Statelor Unite , şi temerile induse în pieţe de datoria publică americană ce depăşeşte 15.000 de miliarde de dolari, au prăbuşit pieţele de acţiuni. În acest context, indicele britanic FTSE100 a căzut în şedinţa de luni cu circa 3%.

Sursa articol: adevarul.ro

Sursa foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.