Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură : “Plafonarea plăţilor agricole va afecta doar 4.000 de ferme din UE”

Într-un interviu acordat la Bruxelles, în sediul Comisiei Europene, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, apără proiectul său de reformă a Politicii agricole comune (PAC), scrie Adevarul în ediția electronică.

Care este opinia dvs despre felul în care a fost primită noua reformă a PAC, aşteptată pentru intrare în vigoare la începutul anului 2014,  în cele 27 de state membre?

Propunerile mele legislative reflectă concluziile dezbaterilor pe care le-am avut cu statele membre, cu diferite organizaţii de agricultori, diverse organizaţii de protecţie a mediului, consumatori  şi cu publicul larg; din acest punct de vedere elementele-cheie ale reformei PAC nu au fost contestate de niciun stat membru. Nici în Parlament nici în Consiliu. N-am auzit pe nimeni să spună “suntem total împotriva principiului  de a lega o parte din susţinerea financiară către agricultori de măsuri de agricultură durabilă”, nu am auzit pe nimeni care să se fi opus la o redifinire a plăţilor directe pe criterii noi, n-am auzit să se fi opus ideii că trebuie să avem o definiţie a agricultorului activ… Deci toate ideile, principiile de bază ale reformei care se traduc prin propuneri legislative, vin de fapt din concluziile dezbaterilor publice, din discuţiile cu Consiliul European, cu Parlamentul.

Statele membre din Est sunt încântate de ideea justului echilibru între micii şi marii fermieri. Între ţările cu tradiţie în agricultură şi celelalte. Aţi obţinut, în schimb, opoziţii din partea marilor fermieri din Vest. Credeţi că veţi ajunge să mulţumiţi pe toată lumea?

Vă referiţi la plafonarea plăţilor. Eu cred că este mai degrabă o tactică de negociere. Ideea plafonării nu este nouă, nu comisarul Cioloş a venit cu ea. Ea e cerută de publicul larg de mai mult timp. Nu doar de agricultori, ci şi de contribuabili, pentru că pentru mine agricultorii sunt beneficiarii direcţi ai  instrumentelor politicii agricole comune, pentru a atinge nişte obiective care sunt aşteptate de cetăţenii europeni. Ei sunt, de fapt, cei care contribuie la bugetul european al politicii agricole comune.

Atâta timp cât avem o politică publică, ca PAC, care foloseşte bani publici, poltica asta trebuie să livreze rezultate către cei care alimentează bugetul acesta. Dar ca să revin la plafonare, noi avem aproape 10 milioane de beneficiari de plăţi directe, de agricultori beneficiari de susţinere financiară directă prin PAC. Şi plafonarea asta vizează în jur de 4000 de beneficiari. Deci din 10 milioane de beneficiari, 4.000 de ferme vor fi afectate. Eu nu cred că trebuie să decredibilizăm o reformă pentru că 4000 de oameni sunt afectaţi, şi, încă o dată, cum sunt afectaţi, că nu vor mai primi milioane de euro subvenţii din fonduri publice: pentru mine acesta nu este un argument suficient când vin unele statele membre ca să-mi spună că 4000 mii de agricultori se opun plafonării pentru că vor da faliment din cauza Comisiei Europene. Pentru că dacă o mare fermă e rentabilă doar pentru că are câteva milioane de subvenţii de la UE înseamnă că are o problemă de rentabilitate, de management. Banii pe care nu îi primesc pentru plafonare nu dispar, rămân în ţara respectivă.

Continuarea interviului AICI.

Interviu realizat de Iulia Badea Guéritée.

Sursa: Adevarul.ro
FOTO:  ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *