Dacian Cioloş s-a întâlnit la Bruxelles cu Ministrul agriculturii din Republica Moldova, Vasile Bumacov

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş a avut, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, o întrevedere cu Ministrul agriculturii şi industriei alimentare din Republica Moldova, Vasile Bumacov.

Discuţiile celor doi oficiali au vizat în principal viitorul Program European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru țările din vecinătatea Uniunii Europene (ENPARD) dar şi evoluţii recente ale dialogului Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum deschiderea negocierilor pentru Acordul privind zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA) şi încheierea acordului privind Indicaţiile Geografice.

“ENPARD este o şansă reală pentru dezvoltarea şi modernizarea agriculturii şi a mediului rural din Republica Moldova. Dincolo de finanţare, va veni cu modele de lucru deja probate în statele care au aderat recent la Uniunea Europeană. Mai mult, valoarea programului ENPARD este că va sprijini agricultorii din Republica Moldova să beneficieze de un acces îmbunătăţit pe piaţa europeană, odată ce acordul DCFTA va fi încheiat” a declarat comisarul european după întâlnire. “În măsura în care autorităţile din Republica Moldova vor considera agricultura şi dezvoltarea rurală ca un domeniu prioritar şi acest lucru se va reflecta în solicitările de asistenţă transmise Comisiei europene, viitorul program ENPARD va putea fi folosit în aceasta direcţie”, a subliniat comisarul Cioloş.

ENPARD a fost creat prin două comunicări comune ale Comisiei Europene și ale Serviciului European de Acțiune Externă, din martie și mai 2011.

UE oferă tuturor țărilor partenere în Programul de Vecinătate posibilitatea de a participa la un dialog pe tema ENPARD și este pregătită să îi ajute pentru implementarea politicilor ENPARD și a reformelor conexe pe toți cei angajați să transforme agricultura/dezvoltarea rurală într-un sector prioritar al cooperării lor cu UE.

Acest lucru va include asistență în pregătirea strategiilor de dezvoltare agricolă și rurală pe termen lung împreună cu toate părțile interesate relevante, precum și în crearea capacităților instituționale necesare la nivel național și local. ENPARD se va baza pe experiența dobândită de UE în procesul de reformare a agriculturii și a zonelor rurale în țările aflate în faza de preaderare și va ține seama de diversitatea experiențelor și a eforturilor din țările partenere.

Mai  multe informatii AICI.

Foto: http://ec.europa.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *