Dacian Cioloș: Sunt foarte bucuros că statele membre au deblocat programul de distribuire a alimentelor către persoanele defavorizate

Declaraţia comisarului european Dacian Cioloş cu privire la Programul european de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate (PEAD) din Uniunea Europeană, a fost făcută după reuniunea Consiliului miniştrilor agriculturii din UE, care a avut loc pe 14 noiembrie, la Bruxelles.

“Sunt foarte bucuros că statele membre au deblocat programul de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate pentru anii 2012 şi 2013. Am cerut deja direcţiei mele generale să se mobilizeze şi să ia toate măsurile pentru a asigura continuitatea programului în această iarnă. Aşa cum a demonstrat-o în aceste ultime săptămâni, Comisia Europeană vrea să rămână un partener de încredere al organizaţiilor caritabile”.

Programul european de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate (PEAD) este una din principalele surse de aprovizionare ale organizaţiilor caritabile europene. De exemplu, 51% din produsele distribuite în 2010 de Federaţia Europeană a Băncilor de Alimente au venit din PEAD. În fiecare an, mai mult de 18 milioane de persoane din 20 de state membre ale Uniunii Europene beneficiază de ajutoarele alimentare distribuite în cadrul acestui program.  În România, în 2010, au beneficiat de acest program peste 2 800 000 de persoane – pensionari, persoane fără venituri sau cu venituri foarte mici, persoane cu handicap.

În urma deciziei Curţii de Justiţie din 13 aprilie 2011 care a declarat ilegale dispoziţiile planului pentru 2009, ce prevedea achiziţia de pe piaţă a produselor alimentare, planul pentru anul 2012 a trebui adoptat cu un buget foarte redus. Astfel, pe 10 iunie 2011, Comisia Europeană a fost nevoită să adopte un plan pentru 2012 limitându-l la stocurile de intervenţie disponibile, ceea ce reprezintă un buget de € 113,5 milioane, adică mai puţin de un sfert din planurile precedente.

Pentru a depăşi dificultăţile juridice ridicate de unele State membre, pe 3 octombrie, Comisia a adoptat în procedură de urgenţă o nouă propunere amendată. Aceasta adaugă  o a doua bază legală celei agricole deja existente, propunând o finanţare exclusivă din bugetul Uniunii Europene.

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *