Dacian Cioloș: ”Un consumator din doi regretă că produsele locale sunt greu de găsit și dificil de diferențiat”

Un consumator din doi regretă faptul că produsele locale sunt greu de găsit și dificil de diferențiat de celelalte produse. Pe de altă parte, lipsesc structurile, iar prejudecățile legate de acest mod de comercializare se fac încă puternic simțite în anumite medii politice și economice”, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în deschiderea conferinţei “Agricultură şi pieţe locale”, ce are loc la Bruxelles, în data de 20 aprilie 2012.

“Pe de o parte, filierele scurte au fost ignorate prea multă vreme. Din datele disponibile rezultă că, în ciuda lipsei de sprijin și de recunoaștere, 15% din exploatațiile Uniunii Europene își desfac deja mai bine de jumătate din producția proprie pe piețele locale”, a precizat comisarul, adăugând: “dincolo de aceste dificultăți, vânzarea pe plan local a unei părți mai mari din producția agricolă va oferi răspunsuri concrete la o serie de provocări cu care se confruntă societatea noastră: răspunsuri pentru consumatorii care apreciază calitatea, bogăția ofertei agricole și propriile tradiții; răspunsuri în ceea ce privește sănătatea economică a sectorului agricol – chiar dacă pieţele locale sunt departe de a deveni majoritare, ele aduc un plus de valoare adăugată indispensabil; răspunsuri pentru societate la problemele risipei de resurse şi schimbărilor climatice: risipa de energie legată de transporturile inutile de marfă și risipa de produse alimentare, pierdute în diferitele etape ale lanțului logistic.  Este nevoie de o mai bună înțelegere din partea noastră a acestui mod de comercializare. El trebuie redescoperit”, a subliniat comisarul Cioloş.

Conferinţa “Agricultura şi pieţele locale” a fost organizată de Comisia Europeană la iniţiativa comisarilor europeni Dacian Cioloş şi John Dalli, responsabili de agricultură şi dezvoltare rurală şi, respectiv, de sănătate şi protecţia consumatorilor.

Evenimentul este transmis în direct prin intermediul internetului, începând cu orele 10:30 (ora României), la adresa http://webcast.ec.europa.eu/eutv/portal/index.html

De asemenea, puteţi urmări în direct conferinţa de presă (orele 13:30, ora României) pe pagina de internet a EbS, la adresa http://ec.europa.eu/avservices/ebs/live.cfm?page=1 .

Alături de cei doi comisari europeni, vor participa la conferinţa de presă Carlo Petrini – fondatorul mişcării Slow Food -, şi Reinhold Messner – primul alpinist care a urcat toate vârfurile de peste 8000 de metri din lume, fost membru al Parlamentului European, preocupat în ultimii ani de agricultura ecologică şi agricultura de munte.

Foto: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *