Daciana Sarbu saluta propunerea Comisiei Europene de a sprijini producatorii agricoli prin programele de distribuire a fructelor si laptelui in scoli

Comisia Europeana vrea sa revizuiasca schema privind laptele si fructele distribuite in scoli, pentru o mai buna functionare, dar si pentru a sprijini fermierii europeni in contextul embargoului impus de Rusia. Intentia a fost anuntata de comisarul european pentru Agricultura in cadrul unei discutii cu eurodeputatii socialisti din comisia de resort a Parlamentului European, la care a luat parte Daciana Sarbu, europarlamentar PSD.

Programele cu finantare europeana prin care copiii primesc gratuit fructe si lapte in scoli au nevoie de revizuire, in primul rand pentru a elimina toate dificultatile administrative cu care se confrunta acum autoritatile nationale si locale, considera Daciana Sarbu.

Dar nu acesta este singurul motiv pentru care Comisia actioneaza acum: “Embargoul rusesc afecteaza producatorii agricoli europeni, inclusiv pe cei romani, atat din cauza faptului ca nu mai pot exporta in Rusia, dar si pentru ca pe piata europeana exista un surplus de produse agricole ce in mod normal ar fi ajuns pe piata rusa. Acest lucru inseamna scaderea preturilor si implicit dificultati majore pentru fermieri. Comisia Europeana ia in calcul acum sa foloseasca schema de distribuire in scoli a laptelui si fructelor pentru a directiona acest surplus de productie si, astfel, pentru a limita  impactul negativ asupra agricultorilor europeni. Deocamdata este o masura aflata in evaluare, si nu o decizie ferma. Se doreste o stimulare a programului, probabil prin marirea finantarii, pentru a impulsiona folosirea schemei, care este voluntara si nu obligatorie pentru statele membre”, explica eurodeputata.

“Este important pentru noi, europarlamentarii, sa avem un dialog bun si sa gasim sustinere pentru proiectele noastre in cadrul Comisiei Europene. Eu am solicitat in mai multe randuri revizuirea acestei scheme, atat pentru a a sprijini producatorii locali, dar si pentru o mai buna implementare, astfel incat ea sa-si atinga scopul – sa ajute copiii sa deprinda obiceiuri alimentare sanatoase”, subliniaza Daciana Sârbu.

Si agricultura ecologica a fost una dintre temele discutate în cadrul acestei intrevederi. “Comisarul Hogan si-a exprimat dorinta de a ajunge la un acord pe noul regulament privind agricultura bio pana la 15 iunie 2015, ceea ce este o veste foarte buna.”

.

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Daciana Sarbu saluta propunerea Comisiei Europene de a sprijini producatorii agricoli prin programele de distribuire a fructelor si laptelui in scoli

  1. Alexandra 11/08/2017 at 10:58

    Foarte buna initiativa, laptele si cornul inseamna mult pentru foarte multi copii.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.