Daily Mail, despre criza din Spania: aeroporturi fără avioane, cartiere de lux pustii. FMI: Noile măsuri de austeritate sunt dificile, dar reprezintă un pas în direcţia bună

Din Castellon până în Valencia, Spania este cuprinsă de criză. Un reportaj Daily Mail preluat de Gandul.info încearcă să descopere cum a ajuns a patra economie a Europei în pragul dezastrului şi cum arată drumul Spaniei spre anarhie. În Spania, lucrează peste un milion de români, care sunt şi ei afectaţi de criza economică iberică.

În Castellon, un nou aeroport internaţional a fost inaugurat cu mare fast acum 15 luni. Carlos Fabra, un carismatic politician local, promitea că aeroportul va atrage 600.000 de pasageri pe an, urmând să transforme această zonă subdezvoltată într-o Mecca turistică din estul Spaniei. Când te apropii însă de intrare, îţi dai seama că ceva a mers deosebit de prost.

Toate instalaţiile sunt gata, turnul de control, zona pentru bagaje, birourile de check-in, restaurantele. Totuşi, pistele sunt goale, iar cerul de deasupra este învăluit de o linişte ciudată. Niciun avion nu a aterizat vreodată în Castellon. Acesta este doar unul dintre cele 24 de noi aeroporturi regionale construite în Spania în anii de boom economic, care a costat 150 de milioane de euro. Alte 30 de milioane de euro s-au dus pe promovare, inclusiv 2,5 milioane de euro sponsorizare pentru echipa locală de fotbal – Villarreal.

Niciun operator aerian nu şi-a arătat interesul pentru acest aeroport, iar autoritatea aeriană spaniolă nu a licenţiat aeroportul. Singurul lucru care se mai construieşte acum la aeroportul din Castellon este o statuie de 25 de metri a lui Fabra, părintele fondator al aeroportului, care acum este acuzat de corupţie, într-un dosar fără legătură cu aeroportul, scrie publicaţia. Statuia costă 300.000 de euro.

Afacere după afacere, magazin după magazin, toate se închid. Casele sunt abandonate, cheile sunt cedate băncilor. Şantierele sunt încremenite în timp, se descompun la soare. Departe de staţiunile animate, Spania este mereu adormită în această perioadă a anului, însă acum pare că a căzut într-o comă profundă, ireversibilă.

La jumătate de oră de Madrid, în Sesena, dezvoltatorul Francisco Hernando a promis că va crea “Manhattan-ul din la Mancha”: un complex rezidenţial vast, pentru profesioniştii care nu-şi permit să trăiască în capitala Spaniei. În blocurile de opt etaje, cu 13.000 de apartamente, ar fi urmat să trăiască peste 25.000 de oameni.

Acum, deşi un apartament de două camere poate fi cumpărat cu 76.000 de euro, la o treime din preţul original, complexul este gol. Într-un bloc cu 560 de apartamente, locuieşte un singur om: un agent de pază care nu a rezistat ofertei la apartamente de la parter. Restul apartamentelor sunt în mâinile băncilor, care nu au ce face cu ele.

Răbdarea spaniolilor se apropie de limită, iar ţara stă pe un butoi de pulbere. Precum mai demult în Marea Britanie, minerii au început să se revolte şi să se lupte cu forţele de ordine. Zilele trecute, o astfel de revoltă a ajuns şi la Madrid, unde minerilor li s-au alăturat mulţi alţi protestatari, iar poliţia a fost nevoită să tragă gloanţe de cauciuc pentru a-i îndepărta.

Economia Spaniei se află în mare dificultate, în această săptămână miniştrii de finanţe ai Eurozonei fiind de acord să dea Spaniei un împrumut de 30 de miliarde de euro şi mai mult timp pentru aplicarea unor măsuri de austeritate. În timp ce guvernul a pus în aplicare imediat o mărire a TVA şi reduceri de buget la autorităţile locale, mii de oameni au ieşit în stradă la Madrid, unde s-au luptat cu Poliţia.

Fondul Monetar Internaţional a apreciat joi că noile măsuri de austeritate anunţate cu o zi în urmă de Spania vor fi dificile, dar reprezintă un pas în direcţia bună, a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

Spania nu a cerut sprijinul FMI, dar instituţia, care va avea un rol de supraveghere a planului european de ajutor pentru bănci în valoare de 100 de miliarde de euro, a formulat luna trecută primele sale recomandări, constând în principal în majorarea imediată a TVA şi reducerea salariilor funcţionarilor publici.

Sursa: Gandul.info
Foto: josepduran.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *