Dan Nica, doctorul în Comunicare, operează Poliţia la percepţie

de Dan CARBUNARU | 9 MARTIE 2009

Poliţiştii au rămas în urma războiului în care i-a aruncat ministrul Dan Nica. Cel puţin la percepţie şi încrederea populaţiei. Acolo unde  este specialist ministrul de Interne, doctorul în  Comunicare Dan Nica. Aşa a ajuns războiul Internelor cu infractorii în faza percepţiei.

Pentru intervenţia televizată duminică, la ora 12, la sediul MAI, doctorul a avut nevoie de câteva cuvinte-cheie, videoclipuri cu fapte de arme ale mascaţilor care năvăleau în ograda unor interlopi şi de câteva ameninţări fluturate subordonaţilor care nu-şi fac treaba.

Nu ştim încă pe cine vrea domnul Nica să convingă. Să fie vorba despre cetăţeni? Să fie vorba despre poliţiştii care şi-au pierdut cheful, timpul sau chiar onoarea în faţa infractorilor? Sau despre interlopii care trebuie să ştie că nu e de glumit cu Nica?

Indiciile pe care ni le-a dat până acum ministrul de Interne arată că îi pasă de ce fac oamenii săi. S-a aruncat în faţă ca să anunţe prinderea lui Gribenco, cel mai periculos infractor din ultimii 20 de ani, un escroc urmărit general suspectat, ca şi Gorbunov, în cazul dublului asasinat de la Braşov. A trimis controale pe coada şefilor care l-au ţinut în braţe pe interlopul-poliţist Preda. I-a premiat pe câţiva poliţişti care au deschis focul asupra hoţilor sau i-au capturat cu mâinile goale. Acum a declanşat operaţiunea Strada 2009, care să cureţe ţara de bandiţi.

“Era nevoie de o acţiune  în forţă care să restabilească încrederea că avem controlul asupra străzii şi asupra mediului infracţional”, ne dezleagă misterul chiar domnul Nica. Într-o conferinţă de presă, la minister, cu şefii Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră. Toţi în uniforme, că e vreme de război. Mustaţa ministrului dă drumul discursului mobilizator. Pentru cei sceptici, există şi dovezi video. Pe ecranul din spatele lui Nica, mascaţii dau cu uşile de pământ şi pun infractorii cu botul în ţărână. Oamenii legii sunt peste tot. Ministrul explică importanţa încătuşării, ca dovadă a fermităţii în aplicarea legii.

În fiecare zi, braţ la braţ,  echipe mixte de poliţişti şi jandarmi au normă să calce  locurile frecventate de interlopi. Şi, bineînţeles, să aplice legea. Serviciul Secret al MAI trebuie să dea informaţii despre cuţitarii lumii interlope. Bătrânii să fie protejaţi de escrocii care le fură cu acte casele. Femeile, copiii şi bărbaţii să se simtă în siguranţă când merg la şcoală, la serviciu, pe stradă etc.

Mare noroc pe Ministerul de Interne. Dacă nu venea domnul Nica, nimeni nu s-ar mai fi ocupat de siguranţa cetăţeanului. Şefii s-au liniştit. Cu un comunicator de talia noului ministru, toată presiunea va cădea asupra sa. Dacă iese ancheta prost la Braşov, Nica e de vină că s-a grăbit să iasă cu suspectul. Dacă bandiţii trag cu pistolul în plină stradă, jefuiesc, se omoară, Nica e de vină că s-a grăbit să spună că nu se mai întâmplă. Ce bine e să ai un aşa şef!

  Dar poate ar fi mai important pentru Internele domnului Nica, înainte de războiul cu strada, să dea bătălia cu sine. Nu ca aceea dintre poliţistul karateka Preda şi mascaţii de la BGS. Poate căderea câtorva grade mai mari din cârdăşia cu infractorii ar da o şansă reală războiului pornit de Nica.

Cinci ani au trecut de când Cămătarii au intrat la zdup. Cea mai mare, cea mai periculoasă reţea criminală din ţară, după cum spuneau la unison şefii din Interne şi Doi ş-un Sfert. Niciun poliţist cu grade mari nu a fost condamnat pentru susţinerea Cămătarilor. Logica simplă ne arată că şi dacă interlopii ar cădea sub pumnii trupelor speciale asmuţite asupra lor, nu se va întâmpla nimic. Dacă nu se face curăţenie în sistem.

Domnul Nica vrea război? Singurul război real va fi cel dintre bandele mafiote. Pentru supremaţie. Internele pot eventual să-şi cumpere bilete la acest film. Sau să vadă reluări cu descinderi fără număr şi inutile ale mascaţilor de la SPIR.

articol publicat in ziarul Gandul

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *