Dancu: Cei mai șifonați din bătălia politică au ieșit Băsescu și Antonescu, am pierdut increderea institutiilor europene

Sociologul Vasile Dancu (PSD) vorbeste intr-un interviu acordat Ziare.com despre ideea declansarii suspendarii presedintelui Traian Basescu si costurile acestei operatiuni, atat pentru politicieni, cat si pentru Romania.

Referendumul a transformat Romania in “subiect de ingrijorare internationala” si “a oferit o ocazie inamicilor sau competitorilor Romaniei sa ne sanctioneze”, iar liderii europeni care au fost contestati sau jigniti de politicienii romani nu vor uita asta.

Cei mai “sifonati” din aceasta confruntare politica au iesit Traian Basescu si Crin Antonescu. Primul pentru ca “a pierdut batalia, dar a castigat la masa verde”, al doilea prin “prestatia personala” din aceasta perioada. “Si-a stricat imaginea externa, a pierdut incredere si intentie de vot in opinia publica interna si a redeschis frontul intern, din PNL, care pare sa arate ca un vulcan care incepe sa fumege”, spune Vasile Dancu despre Crin Antonescu.

Întrebat dacă referendumul de demitere a președintelui a fost un succes sau un eșec, Dâncu a răspuns:

Nu a fost un esec absolut, nici un succes rasunator.
A fost un esec pentru ca Traian Basescu s-a intors la Cotroceni si USL nu a reusit sa faca cvorumul.
A fost un esec al Romaniei, pe plan international, care a surprins prin nerespectarea stabilitatii institutiilor in conditiile schimbarii majoritatii din Parlament (criteriul de la Copenhaga) si practicarea unui majoritarism agresiv nespecific Europei.
Am pierdut increderea institutiilor europene si am oferit o ocazie inamicilor sau competitorilor Romaniei sa ne sanctioneze la mai multe capitole: Schengen, absorbtie de fonduri, competitia simbolica cu Bulgaria. 

Am transformat Romania in subiect de ingrijorare internationala si nu aveam nevoie de asta in acest moment. In pofida unor incidente din cadrul acestei suspendari rapide a Presedintelui, cred ca Romania nu merita imaginea proasta pe care o avem. Cred ca institutiile statului si-au dovedit soliditatea si chiar putem vorbi de un ethos democratic, o armatura atitudinala referitoare la democratie sau legatura noastra cu UE si relatiile interetnice, armatura care a rezistat unor incercari populiste sau extremiste de discurs.

Cititi AICI interviul oferit de Vasile Dancu.

Sursa: Ziare.com
Foto:

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *