Danemarca a preluat presedintia UE. Vezi aici principalele obiective si care vor fi efectele asupra Romaniei

Marţi, 10 ian a.c., a avut loc conferinţa de presă ocazionată de marcarea lansării Preşedinţiei Daneze a Consiliului Uniunii Europene, al cărui mandat acoperă perioada 1 ianuarie – 31 iunie 2012.

Puteţi urmări mai jos principalele declaraţii ale participanţilor

Michael Sternberg, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Danemarcei în  România:

„Trăim momente definitorii pentru Europa. (…) După cum a spus şi cancelarul german Angela Merkel, UE se află în cea mai mare criză de la al Doilea Război Mondial.(…)

Danemarca poate nu are euro, dar suntem la fel de preocupaţi de criza din zona euro, ca şi membrii acesteia şi ne va reveni nouă, ca preşedinţie a UE, să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a pava drumul spre o ieşire din criză.(…)

Priorităţile privind preşedinţia UE sunt centrate în jurul a patru obiective-cheie:

1)     De a asigura Europă responsabilă din punct de vedere economic;

2)     De a ajuta UE să revină la creştere economică

3)     În al treilea rând, de a promova o agendă verde în Europa

4)     În ultimul rând, de a asigura o Europă sigură, atât din punct vedere extern, cât şi intern

Europa nu îşi poate reduce datoriile doar prin tăieri bugetare şi creşteri de taxe. Trebuie să stimulăm creşterea economică şi să strângem cureaua simultan. Pentru a reuşi acest echilibru trebuie să devenim mai buni la obţinerea de mai mult cu mai puţin. Iar UE are loc pentru îmbunătăţiri la acest capitol.(…) Ambiţia preşedinţiei daneze este de a obţine rezultate concrete pentru Europa.(…)

Situaţia actuală face obligatorie pentru orice preşedinţie UE ca sustenabilitatea economică să se afle în centrul programelor sale. Preşedinţia daneză se va concentra pe reforme structurale în statele membre, disciplină bugetară şi o mai mare reglementare în sectorul financiar. (…) Europa are nevoie urgentă de un buget pentru viitor!

Revenind la cel de-al treilea obiectiv – „creşterea verde”, Europa trebuie să mărească investiţiile în tehnologie verde, energie regenerabilă şi eficienţă energetică. Astfel, vor apărea noi joburi şi câştiguri economice pe termen scurt. Cu alte cuvinte, sprijinirea agendei verzi va crea noi oportunităţi pentru cei aproape 22 milioane de şomeri din ţările UE. (…)

Cel de-al patrulea obiectiv vizează o Europă mai sigură. Vă amintiţi, probabil, că sistemul Schengen a fost pus sub presiune anul trecut, odată cu Primăvara Arabă (n.r. Arab Spring), când refugiaţii s-au îndreptat spre nord. Este evident că regulile Schengen trevuie revizuite.

Aş dori să subliniez că:

 • Danemarca confirmă eforturile depuse de România şi Bulgaria pentru  a îndeplini criteriile Schengen şi suntem pregătiţi să le întâmpinăm ca memebre depline în spaţiul Schengen.
 • Este foarte important să nu creăm standarde duble prin care anumite state să fie nevoite să depăşească standardele cerute de acquisul Schengen
 • România îşi continuă eforturile, aşadar nu este nicio urmă de îndoială că se află pe calea cea bună”

Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe al României:

 • Găsirea unei soluţii pentru criza economică este prioritară.
 • În anul 2011, au fost făcute alegeri corecte, însă mai sunt multe de realizat.
 • Abordarea prgamatică a Danemarcei este ceea ce avem nevoie.
 • Suntem de acord în ce priveşte o Europă unită; trebuie oprită fragmentarea acesteia.
 • Finalizarea acordului interguvernamental este foarte importantă.
 • O piaţă unică dinamică poate fi obţinută doar prin înlăturarea restricţiilor de pe piaţa muncii. Salutăm decizia Italiei de a renunţa la restricţiile de muncă impuse românilor şi bulgarilor.
 • Nabucco rămâne un proiect prioritar în domeniul energiei

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene:

 • Pentru depăşirea crizei este neecsară aplicarea tuturor măsurilor adoptate la reuniunile Consiliului European, nu  doar cele din decembrie
 • România s-a asociat întotdeauna cu deciziile luate la nivel european (…) măsurile disciplinare sunt în avantajul statelor membre
 • Ne dorim ca şi Marea Britanie să se asocieze acestui demers. Dacă nu va dori, vom merge în continuare aşa
 • Va trebui implementat „Six-Pack”, dar şi cel de-al doilea pachet de măsuri propus de Comisia Europeană
 • ·       Nu pot să nu mă refer la chestiunea privind libera circulaţie a persoanelor şi să nu constat că sunt nouă state membre care menţin în continuare restricţiile pentru cetăţenii români şi bulgari şi bineînţeles că o să ne adresăm CE şi o să-i întrebăm care este opinia lor, dacă se justifică menţinerea acestor restricţii
 • Ştiu foarte bine, pentru că am negociat tratatul de aderare a României la UE, numai condiţii excepţionale pe piaţa muncii din statele membre respective ar justifica prelungirea cu încă doi ani, până la termenul maxim de 7 ani, a acestor restricţii. Şi cum pot să înţeleg o măsură luată de prelungire a acestor restricţii, ba chiar de a le înăspri comparativ cu perioadele trecute, în condiţiile în care prezenţa muncitorilor din România se ridică la un număr de doar câteva mii, sub 10 mii de persoane, într-un anumit stat membru. Nu vreau să-l nominalizez dar e bine cunoscut

”Vreau să vă spun că vom continua să exercităm presiuni, vom continua să ne pregătim pentru acest proces, inclusiv prin demersuri diplomatice şi vom continua să fim extrem de activi, inclusiv în ceea ce priveşte programul de guvernanţă Schengen, care este extrem de important şi care ne interesează în mare măsură pentru că este vorba despre modul în care va arăta această iniţiativă în viitor. Pentru că, de multe ori, vreau să vă spun că ni s-a transmis mesajul «În mare parte, faptul că nu aderaţi la Schengen acum, nu este din vina voastră, ci este din vina problemelor pe care spaţiul Schenhgen le are în prezent»”, a mai declarat Orban.

Sursa foto: ambsingapore.um.dk

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *