Danemarca a preluat presedintia Uniunii Europene

Danemarca, tara care nu este parte a zonei euro, a preluat duminica presedintia rotativa a Uniunii Europene. Tara se va implica in gasirea unor solutii pentru rezolvarea crizei euro, insa nu va influenta negocierile purtate de tarile dominante pentru a scoate Europa din criza, scrie AFP, potrivit EurActiv.ro.

Aceasta tara mica, de 5,6 milioane de oameni, una dintre putinele din Europa care urmeaza sa fie conduse de un guvern de centru-stanga, va prelua mandatul de la Polonia.

“Formal, Danemarca nu poate si nici nu trebuie sa rezolve criza monedei euro. Prim-ministrul Helle Thorning-Schmidt si ministrul pentru afaceri europene Nicolai Wammen au afirmat insa ca spera sa fie o punte peste conflictul privind criza “, scrie agentia de presa daneza Ritzau.

Insa cotidianul suedez Sydsvensk sustine ca Danemarca  va ramane un „figurant”  in discutiile privind cautarea unei solutii la criza monedei euro.

Danezii sunt tot mai sceptici in ceea ce priveste moneda unica, potrivit unui studiu publicat pe 21 decembrie, realizat de Institutul de Statistica danez pentru Danske Bank. “Criza datoriilor europene a afectat opinia danezilor privind participarea lor la euro”, a declarat economistul-sef al Danske Bank, Steen Bocian.

Sursa articol: EurActiv.ro
Sursa foto: comunicatemedia.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *