Danemarca preia de la Polonia preşedinţia UE. Cum vom fi afectati

Polonezii ne-au ajutat la fel de mult dacă nu chiar mai răspicat decât ungurii în negocierile privind aderarea la Schengen. Noua preşedinţie rotativă a UE, Danemarca nu pare a fi din aceeaşi categorie, scrie Adevarul.ro.

De la 1 ianuarie 2012, Danemarca preia de la Polonia preşedinţia UE. Danezii vor fi astfel implicaţi în toate negocierile-cheie din Consiliul European la nivel de şefi de stat şi de guvern, la fel ca şi în consiile de miniştrilor de specialitate. Interesele şi priorităţile ţării care deţine preşedinţia rotativă a UE sunt de aceea importante pentru mizele pe care România le are în negocierile de la Bruxelles.

Danemarca este încă în zona non- euro, ceea ce va avantaja şi România. În problemele legate de migraţie, Danemarca a creat totuşi un precedent periculos: a pus anul acesta controale la graniţele sale, deşi este membru Schengen.

Ministrul danez pentru Afaceri Europene, Nicolai Wammen, a anunţat patru priorităţi ale Preşedinţiei UE din 1 ianuarie 2012: o Europă responsabilă, o Europă dinamică, o Europă verde şi o Europă sigură. În privinţa ultimului capitol, Danemarca a dat unele dintre cele mai extreme semnale în privinţa graniţelor interne ale UE, a atras critici dure din partea Bruxelles-ului şi a îngrijorat România şi Bulgaria după ce a decis să reintroducă, unilateral, controalele la frontierele proprii, ceea ce a adus şi mai multe semne de întrebare asupra extinderii Schengen.

Noile reguli ale guvernanţei economice şi regulile privind semestrul european vor fi pentru prima dată aplicate în timpul preşedinţiei daneze. Pe de altă parte, Danemarca nu sprijină necondiţionat acordul interguvernamental al zonei euro pentru guvernanţa fiscală şi nu este încă clar dacă va avea sau nu nevoie de referendum, procedura cea mai complicată şi care necesită cel mai mult timp.

Mai multe informatii puteti gasi accesand Adevarul.ro.

Sursa foto: nicholasstixuncensored.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *