Danemarca renunţă la controalele permanente la frontiere

Premierul social-democrat Helle Thorning Schmidt a anunţat, ieri, că guvernul său va anula decizia de reluare a controalelor permanente la frontierele regatului, o decizie controversată, luată de executivul de la Copenhaga, la final de mandat, relatează evz.ro, citând o ştire Agerpres.
“Hotărârea fostului guvern privind frontierele va fi anulată”, a declarat Helle Thorning Schmidt, când şi-a prezentat programul politic şi guvernul. “Guvernul va combate eficient criminalitatea transfrontalieră în cadrul cooperării Schengen”, a adăugat ea.
Guvernul conservator al lui Lars Loekke Rasmussen a restabilit, în mai, sub presiunea formaţiunii populiste Partidul Poporului Danez (Dansk Folkeparti), controale permanente la frontierele ţării, fapt care a suscitat vii reacţii din partea partenerilor europeni, aceaştia denunţând măsura, pentru că violează principiul liberei circulaţii în spaţiul Schengen.

“În cooperare cu vecinii noştri, Danemarca va desfăşura un control eficient la frontiere cu ajutorul unităţilor mobile, conform regulilor Uniunii Europene”, a adăugat Thorning Schmidt. “Proiectul din mai 2011 privind construcţia de noi posturi permanente de control, la frontierele daneze, nu va fi pus în aplicare”, a dat ea asigurări.

Sursa articol: evz.ro

Sursa foto: da.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.