Daniel Dăianu: Bulgaria face parte dintr-o naraţiune mai amplă

Autor: Daniel Dăianu

Proteste mari dincolo de Dunăre. Dacă avem în vedere că Bulgaria este unul dintre dintre cele mai sărace state din UE am găsi lesne o explicaţie. Drept este că Bulgaria nu este în zona euro şi ai zice că are spaţiu de manevră mai mare.

daniel daianuDar ea practica un consiliu monetar (currency board), ce nu ii permite sa utilizeze cursul de schimb si politica monetara ca instrumente de ajustare, fie si pe termen scurt. Si vedem ca rezervele pe care Sofia le-a cladit in anii pre-criza, cand deficitele sale bugetare au fost nesemnificative, nu au ajutat-o sa evite tensiunile de acum. De ce?

In primul rand, este nivelul mentionat al PIB-ului pe locuitor. Cand ai stagnare economica, cand veniturile scad si cand oamenii sunt obligati sa ramburseze credite luate in anii trecuti, povara poate deveni coplesitoare. A intervenit si cresterea facturilor la energie. Rata somajului, desi nu atinge cote ca in Grecia si Spania (peste 26%) este totusi mare –aproape 13%. Avem de-a face cu o cifra aproape dubla fata de cea din Romania. Proximitatea Greciei nu ajuta. Sa ne gandim si ca Bulgaria a avut deficite externe de peste doua cifre, adica se consuma excesiv cu ajutorul importului de capital. Remiterile (banii trimisi acasa de cei emigrati) s-au redus mult. Ca la noi, multe investitii nu au mers spre sectoarele de export, sau care pot concura importuri. Bulgaria, ca si Romania, tarile baltice, ilustreaza un model de crestere fragil. Fapt este ca ceea ce parea sa fie in Bulgaria o situatie relativ stabila (citita mai ales prin prisma deficitelor bugetare), s-a dovedit a fi tare complicata.

Calcule pot fi facute mereu de economisti pe hartie, dar nu stii cand “se rupe ata”.

Continuarea articolului AICI.

Sursa: cursdeguvernare.ro, Autor: Daniel Dăianu
Foto: wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.