Nivel record: Datoria de stat din zona euro a crescut anul trecut la 87,2% din PIB

Datoria de stat din zona euro a crescut anul trecut la nivelul record de 87,2% din PIB, de la 85,3% din PIB în 2010, reflectând împrumuturile luate de guverne pentru a acoperi deficitele bugetare şi programele de finanţare externă acordate unor ţări, dar şi încetinirea activităţii economice, scrie Mediafax.

Grecia are cea mai mare datorie de stat din UE, de 165,3% din PIB la sfârşitul anului trecut, la polul opus situându-se Estonia, cu 6% din PIB, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat, preluate de Bloomberg.

România, cu 33% din PIB, este pe locul patru în UE în rândul ţărilor cu cele mai mici datorii de stat ca procent din producţia economică, precedată de Estonia, Bulgaria (16,3% din PIB) şi Luxemburg (18,2% din PIB).

La nivelul zonei euro, datoria publică a ajuns la 8.215 miliarde euro la finele anului trecut, iar deficitul bugetar a scăzut la 4,1% din PIB, de la 6,2% din PIB în anul anterior.

În UE, datoria de stat a urcat anul trecut la 10.421 miliarde euro, reprezentând 82,5% din PIB, de la 80% din PIB în 2010.

Deficitul bugetar al UE a scăzut totodată de la 6,5% din PIB la 4,5% din PIB.

Mai multe informatii aici.

Foto: shutterstock.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *