Datoria publică – din ce în ce mai aproape de pragul de 40% din PIB

România se apropie de limita de sustenabilitate a datoriei publice, de 40% din PIB, nivelul maxim acceptat de investitori, anunţă Ziarul Financiar. Cu preţul creării unei rezerve de lichiditate, a fost accelerată creşterea datoriei publice în primul trimestru, completează publicaţia.

Datoria publică a continuat să crească alert în primul trimestru din acest an, înregistrând un salt de 12,4 mld. lei (aproape 3 mld. euro) comparativ cu sfârşitul anului trecut, ca urmare a politicii Ministerului Finanţelor de accesare agresivă a pieţelor de teama blocării accesului la lichidităţi.

Analiştii consideră că trendul de creştere a datoriei nu ar trebui să continue în perioada urmă­toare având în vedere că accelerarea datoriei în primul trimestru a fost determinată de necesitatea consolidării rezervei de lichidităţi pentru situaţiile tensionate, nefiind consecinţa unor derapaje fiscale.

“Creşterea datoriei publice în primul trimestru, de 12,4 mld lei, a fost determinată de emisiunile de bonduri denominate în dolari din februarie şi martie, statul împrumutând de pe pie­ţele externe 2,25 mld. dolari, dar şi de împrumuturile de pe piaţa internă denominate în lei peste sumele iniţial planificate şi cu mult peste valoarea titlurilor ce ajungeau la maturitate în acea perioadă”, a comentat Că­tă­lina Molnar, senior economist la RBS Bank.

Ritmul alert de creştere a datoriei din ultimii ani, care devenise îngrijo­rător în 2010, apropiind datoria publică de 40% din PIB, a dat semnale de temperare în 2011 şi la începutul acestui an. Însă, după ce în ianuarie 2012 datoria publică a scăzut, în februarie şi-a reluat ascensiunea, făcând un salt de 10 mld. lei faţă de prima lună, pentru ca în martie să se înregistreze o creştere de aproape 5 mld. lei. În consecinţă, la sfârşitul primului trimestru datoria publică a ajuns la 235, 2 mld. lei, reprezentând circa 38,6% din PIB.

Articolul integral AICI.

Sursa: Ziarul Financiar
Foto:  marketplace.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *