Datoriile sugrumă economiile

Consolidarea băncilor, refinanţarea, primul-ajutor pentru Atena – toate teme importante pe agenda summitului UE. Cea mai stringentă ar fi însă ieşirea din spirala datoriilor, scrie Deutsche Welle.

Criza din zona Euro este, de fapt, criza statelor supraîndatorate. Ceea ce înseamnă că, indiferent de mijloacele imediate de intervenţie, pe termen lung scopul principal trebuie să fie reducerea deficitului şi, în final, a datoriilor. Strategiile decise până în prezent s-au limitat la stingerea incendiilor. Ele nu pot funcţiona însă la nesfîrşit.

Tentativele de a de cosmetiza adevărata faţă a crizei continuă: Grecia primeşte o nouă tranşă din pachetul de prim-ajutor, deşi date relevante indică nerespectarea promisiunilor de către Atena, iar opinia publică a primit asigurări că, în astfel de situaţii, banii comunitari nu vor mai ajunge în conturile elene.

Franţa îşi doreşte o finanţare publică prin tipărirea de noi bancnote. Ce ar însemna o asemenea decizie se poate observa într-un stat din afara zonei-Euro, în Marea Britanie: dacă inflaţia îşi menţine nivelul actual – de peste cinci procente – timp de un deceniu, atunci statul scapă de o parte a datoriilor, dar şi economiile cetăţenilor se înjumătăţesc.

Iar italianul Silvio Berlusconi nu pare a înţelege cât de gravă este situaţia în ţara sa. Aflată pe poziţia a doua în topul datoriilor publice, după Grecia, economia din peninsulă suferă în mod evident.

acă ieşirea din criza datoriilor ar deveni un obiectiv serios, toată Europa ar beneficia de o schimbare totală. Decenii la rând, ne-am obişnuit cu performanţe, finanţate cu datorii publice. Acum petrecerea a luat sfârşit.

Cetăţenii au înţeles situaţia şi insistă asupra împărţirii poverilor în mod egal.

Vechiul joc – voturi în schimbul promisiunilor irealizabile – nu mai funcţionează. Rămâne de sperat că presiunea este de această dată îndeajuns de puternic pentru a aduce schimbarea.

Autori: Christoph Hasselbach / Alina Kühnel

Articolul integral poate fi citit aici.

Sursa articol: Deutsche Welle.

Sursa foto: recuperari-creante.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.