David Cameron ameninta ca Marea Britanie va bloca taxa lui Sarkozy

Premierul britanic David Cameron a declarat ca se va folosi de dreptul de veto pentru a bloca impunerea unei taxe pe tranzactiile financiare, cunoscuta drept taxa Tobin, pe teritoriul Uniunii Europene, relateaza Reuters, potrivit HotNews.ro. Cameron a adaugat ca va vota in favoarea taxei doar daca aceasta va fi aplicata global.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anunta vineri ca va sustine taxa chiar si fara sprijinul partenerilor europeni ai Frantei, in fata opozitiei britanice.

Cameron a raspuns afirmand ca, “daca francezii vor sa introduca taxa pe tranzactii pe tranzactiile financiare in tara lor, atunci ar trebui sa fie liberi sa o faca”.

Premierul Marii Britanii a mai sugerat ca liderii europeni ar trebui sa copieze taxele britanice impuse bancilor si taxele pe tranzactiilor financiare.

Amenintarile lui Cameron de a bloca taxa Tobin, conceputa in 1972 de economistul american James Tobin pentru a reduce speculatiile de pe piata valutara, mareste riscul ca Marea Britanie sa fie izolata de cele 26 de tarie ale Uniunii, mai ales in contextul in care Regatul a fost si singura tara a UE care s-a opus acordului de guvernanta fiscala votat la summitul de la Bruxelles din 9 decembrie 2011., completeaza HotNews.ro.

Pentru a putea fi aplicata pe teritoriul Uniunii, taxa trebuie votata de toate cele 27 de state membre.

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *