David Cameron, criticat de liderii europeni. Ministru german: Europa nu este “suma intereselor naţionale”

David_CameronMai multe guverne europene l-au criticat, miercuri, pe premierul britanic David Cameron, care a cerut schimbari majore in Uniunea Europeana si a promis britanicilor ca vor avea ocazia sa se pronunte intr-un referendum daca doresc sa ramana in UE, daca aceste schimbari nu au loc.

Desi inalti oficiali din guvernele francez si german au aratat ca doresc ca Marea Britanie sa ramana in UE, au respins cererile lui Cameron cu privire la o uniune mai relaxata care sprijina comertul si cresterea economica, insa intervine mai putin in chestiunile nationale, scrie Wall Street Journal, potrivit Ziare.com.

“Suntem pregătiţi, desigur, (…) să discutăm dorinţele britanice”, a declarat cancelarul german Angela Merkel, răspunzând unei întrebări în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Beninului Thomas Boni Yayi. “Dar nu trebuie să pierdem din vedere faptul că alte ţări au şi ele dorinţe şi că va trebui, într-un final, să ajungem la un compromis echilibrat”, a precizat Merkel, potrivit Mediafax.

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a declarat miercuri dimineaţa că ţara sa doreşte să vadă Marea Britanie rămânând un “membru activ şi constructiv al Uniunii Europene”.

Europa nu este “suma intereselor naţionale”, ci o “comunitate de destine”, a insistat el, adăugând, într-o alocuţiune susţinută în engleză şi germană că “alegerea (unei Europe) à la carte nu este o opţiune”.

Surse: Ziare.com, Mediafax.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.