David Cameron: ”Marea Britanie suferă din cauza eșecului zonei euro”

Premierul britanic David Cameron a avertizat că recesiunea din Europa „nu a ajuns nici măcar la jumătate”, precizând că el trece prin cea mai mare criză de la începutul mandatului, scrie Daily Mail, preluat de Gandul.info.

Cameron consideră că Uniunea Europeană şi problemele sale sunt responsabile pentru criza din Marea Britanie şi că „eşecul zonei euro ar putea trage în jos Regatul Unit, pentru mulţi ani”.

Daily Mail scrie că, foarte probabil, remarcele lui Cameron îi vor înfuria pe liderii UE, cu doar câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa şi Grecia. În ambele ţări, este foarte probabil ca oamenii să dea puterea unor guverne care să nu susţină tratatul de „uniune fiscală” al UE, pe care Cameron a refuzat să-l semneze.

Nu cred că am ajuns nici la jumătatea crizei, zona euro este foarte tensionată din cauza monedei unice, cu care multe ţări nu se pot obişnui. Va fi un proces dureros şi de lungă durată. Oare vor o monedă unică şi o politică fiscală unitară sau vor ceva diferit?”, s-a întrebat retoric premierul Marii Britanii.

Cameron a comentat şi situaţia economică a SUA, unde guvernul încearcă să amâne pe cât posibil tăierea cheltuielilor şi mărirea taxelor. Premierul spune că, din punctul său de vedere, creşterea economică a SUA nu vine ca efect al măsurilor respective. „SUA, spre deosebire de Marea Britanie, au un plan de austeritate mult mai sever şi nici nu au zona euro la uşă”, a comentat Cameron.

El a recunoscut că scăderea cu 0,2% a economiei britanice, în primele trei luni ale lui 2012, este „extrem de dezamăgitoare”. „Ultimul lucru pe care trebuie să-l facem acum este să renunţăm la măsurile de austeritate impuse. Dobânzile mici pe care le avem sunt absolut vitale”, a spus Cameron.

Sursa: Gandul.info
Foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *