De ce acceptă Nuclearelectrica o pagubă de 34 de milioane de euro

Deşi autorităţile române s-au angajat faţă de instituţiile internaţionale să rezilieze contractele cu „băieţii deştepţi”, companiile producătoare de energie continuă vânzările preferenţiale de curent electric, informează Romania Libera in editia electronica.

Pentru fiecare contract încheiat cu „băieţii deştepţi” de marile companii producătoare de energie din subordonea statului pagubele „încasate” sunt de zeci de milioane de euro.

Cu toate acestea, de mai bine de un an după ce autorităţile române s-au angajat faţă de instituţiile financiare internaţionale să stopeze aceste contracte păguboase, companiile din energie încearcă, din nou, să încheie noi contracte care să ocolească bursa OPCOM.

„Pentru ca să nu se compormită direct, cei din conducerea unor ministere solicită celor numiţi politic în consiliile de administraţie sau în conducerea unor companii producătoare de energie aflate în subordinea statului să încheie contracte de vânzare a curentului electric sub preţul pieţei. Este o reţea de complicităţi în urma căruia companiile, şi implicit statul înregistrează pagube imense. În ultimele două decenii pagubele însumate ating miliarde de euro”, a declarat Jean Constantinescu

Reprezentanţi ai societăţii civile au adresat o scrisoare deschisă către premierul Răzvan Ungureanu şi ministrul Economiei, Lucian Bode, prin care cer stoparea contractelor preferenţiale cu energie care pagubesc companiile statului. Semnatarii memoriului atenţionează în legătură cu încă o tentativă de vânzare a energiei electrice mult sub preţul pieţei, mai precis despre contractul prin care ArcelorMittal ar urma să preia energie la un preţ cu mult sub nivelul de piaţă (170 RON/MWh faţă de preţurile din piaţă, 210-225 RON/MWh), pe durata a doi ani, de la Nuclearelectrica.

Articolul integral AICI.

Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *