De ce este Danemarca tara cu cei mai fericiti locuitori din lume?

steag danemarcaDanemarca a fost declarata recent tara cu cei mai fericiti locuitori din lume, in cadrul unui clasament intocmit de Organizatia Natiunilor Unite.

Potrivit profesorului de economie de la Universitatea British Columbia, John Helliwel, tarile “fericite” au in comun factori precum un venit mare pe cap de locuitor, o viata sanatoasa si absenta coruptiei la nivelul liderilor.
Huffington Post a incercat sa explice de ce este Danemarca tara cu cei mai fericiti locuitori din lume, facand referire la cele sase caracteristici specifice economiei, societatii si culturii acestei tari.

1.Danemarca sustine parintii

Familiiile daneze primesc in total 52 de saptamani de concediu parental, iar copiii acestora au acces la ingrijire in mod gratuit sau la costuri foarte mici. Educatia timpurie de calitate este asociata cu bunastarea si sanatatea pe parcursul intregii vietii.

2.Ingrijirea sanatatii este un drept civil si o sursa de suport social

Cetatenii danezi se asteapta sa primeasca ingrijire medicala de calitate, insa ce este mai important este ca acestia cunosc cum sa foloseasca sistemul in interesul sanatatii lor.

Danezii contacteaza un medic primar, in medie, de sapte ori in fiecare an, acest sistem fiind conceput pe principiul ca pacientii trebuie sa primeasca tratament la cel mai apropiat nivel, medicul primar luand decizia daca o persoana trebuie sa consulte un medic de specialitate mai departe.

3.Egalitatea de gen este o prioritate

Danemarca se regaseste constant in topul primelor 10 state din lume in ceea ce priveste egalitatea de gen. Chiar daca nicio tara din lume nu a atins pana acum egalitatea deplina, Danemarca si celelalte state nordice sunt aproape de aceasta tinta, unul dintre principalele motive fiind constituit de prezenta femeilor in functiile de conducere.

Cititi mai multe aici.

Sursa: Ziare.com
FOTO: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.