De ce nu crește absorbția fondurilor europene? Fosta şefă a AMPOSDRU: Funcționarii nu știu să traducă un document în engleză

Lipsa de funcţionalitate şi ineficienţa celei mai criticate instituţii care se ocupă de ges­tionarea fondurilor europene – AMPOSDRU – sunt pentru prima dată scoase în evidenţă de un fost director, Car­men Roşu, într-un e-mail de plecare tran­smis foştilor subordonaţi, prin care le tran­smitea că nivelul scăzut de cunoştinţe al aces­tora, inclusiv de limbă engleză, a împie­dicat-o să îşi pună în aplicare misiunea.

“Vă voi da un exemplu de cum se lucrează la AMPOSDRU, din păcate, zilnic… Am solicitat o traducere a memoran­du­mului aprobat în şedinţa de guvern cu scopul de a informa reprezentanţii CE. Iată câteva dintre perlele culese: «grave dys­func­tions» – adică mormânt?, «running situa­tion» – adică situaţia actuală?, Euro­pean Commission auditors reported inci­dence too much risk to the lowest level (A) which are checked too few documents – ?”, explică Roşu în e-mailul de plecare transmis angajaţilor şi colaboratorilor, potrivit ZF.ro.

Numită în luna februarie a acestui an la conducerea instituţiei de la Ministerul Muncii care gestionează fonduri europene de 4,25 miliarde de euro, Roşu a plecat la Ministerul Economiei, fiind înlocuită de Cristian Ababei, şeful unei structuri care administra fondurile europene destinate beneficiarilor din nord-estul ţării. Rămâne de văzut dacă actualii subordonaţi din structura în care lucrează acum vor avea cunoştinţele necesare pentru ca aceasta să-şi îndeplinească obiectivele.

“Am fost iniţial detaşată în funcţia de director general al AMPOSDRU, ca o formulă de păstrare a nivelului salarial. Însă am plecat de la conducerea autorităţii din imposibilitatea de a-mi asuma toate responsabilităţile presupuse de această funcţie cu resursele umane existente”, a spus Carmen Roşu, care lucrează în prezent în cadrul Ministerului Economiei, la cabinetul secretarului de stat Nicolae Rotileanu. Ea se ocupă acum de fondurile europene alocate României prin programul POS CCE (Creşterea Competitivităţii Economice), care finanţează proiecte pentru IMM-uri din producţie, cercetare-dezvoltare, IT sau energie.

La plecarea sa, Roşu a trimis un e-mail intern angajaţilor şi colaboratorilor prin care a explicat motivele care au stat la baza deciziei sale de a întrerupe detaşarea de la Ministerul de Finanţe, care a fost publicat pe pagina de Facebook a Coaliţiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale, o organizaţie formată din beneficiari ai fondurilor POSDRU, care monitorizează activ activitatea AMPOSDRU.

“Vreau să clarific faptul că am colaborat cu o parte din angajaţii autorităţii de management, cărora vreau să le mulţumesc, din păcate prea puţini pentru a susţine activitatea POSDRU şi pentru a soluţiona problemele cu care ne confruntăm în această perioadă. Personal demotivat financiar cu calificări profesionale limitate, din păcate prea puţini dintre ei şi-au înţeles misiunea şi respectul pe care trebuie să-l poarte instituţiei”, a scris Carmen Roşu în e-mailul de plecare.

Carmen Roşu a oferit în acelaşi e-mail un exemplu concret prin care a sancţionat lipsa de cunoştinţe de limbă engleză a angajaţilor AMPOSDRU. 

“Vă voi da un exemplu de cum se lucrează la AMPOSDRU, din păcate, zilnic….Am solicitat o traducere a memorandumului aprobat în şedinţa de guvern cu scopul de a informa reprezentanţii CE. (Imaginaţi-vă ce se întampla dacă acordam încredere şi-l transmiteam în forma primită către CE.)

AMPOSDRU a cules câteva perle

1. Running situation. Adică situaţia actuală

2. Grave dysfunctions mentioned are related to. Adică mormânt?
3. Respecting the principle of cost- effectiveness in evaluating and selecting projects can generate financial corrections. Adică respectarea principiului cost – eficienţă generează corecţii?
4. European Commission auditors reported incidence too much risk to the lowest level (A) which are checked too few documents-?
5. Organization, in as soon time, an informal meeting with the European Commission – ?

 

Sursa: ZF.ro
Foto:  multiplu.blogspot.com

One Response to De ce nu crește absorbția fondurilor europene? Fosta şefă a AMPOSDRU: Funcționarii nu știu să traducă un document în engleză

  1. coco 02/07/2012 at 01:22

    Ceea ce a declarat d-na Rosu aici, sunt numai minciuni! Ea, personal, este o incapabila, plina de ura si dispret la adresa angajatilor AM-ului, fata de care si-a dovedit, din plin, incompetenta. De cand a pasit in AMPOSDRU a proferat in stanga si in dreapta numai injurii, denigrari, insulte si amenintari la adresa angatilor, de care a venit “setata” sa scape in cel mai scurt timp. Totodata, si-a adus cu ea niste “fideli” la fel de habarnisti ca si ea, pe care i-a “plantat” cate unul pe fiecare etaj, cu misiunea clara de a-i teroriza pe angajatii AM si de a-i raporta ei ce se discuta si se comenteaza in randul personalului. Practic, ea NU si-a asumat ABSOLUT NIMIC cu privire la activitatea POSDRU, habar nu are despre FSE sau programul operational, a “condus” autoritatea din barlogul ei (citeste “birou”), dand “sarcini de serviciu” si “note interne” pe mail, de cele mai multe ori cu termene imposibile, in a caror rezolvare nu s-a implicat nici macar cu o IDEE. Pentru ca NU STIE. Se leaga intr-una de o traducere a unor documente, care nici macar nu a fost facuta de catre un angajat din AM ci de asistenta tehnica; dar de ce nu spune dna Rosu ca a primit, a doua zi dimineata, o traducere foarte corecta, facuta de data asta, chiar de catre un angajat al AMPOSDRU? Pentru ca spune doar ce-i convine, se “justifica” pentru neputinta ei de a conduce Autoritatea de management, acuzandu-i tot pe cei pe care i-a avut in subordine. Iar e-mail-ul cu pricina NU l-a trimis doar angajatilor si “colaboratorilor” (ce-o fi insemnand acest termen in viziunea ei!?… pardon, care viziune?!), ci tuturor institutilor publice – de la Ministerul Muncii si Ministerul de Finante, la MAEur, Guvern si Comisia Europeana! Oare cum “a dat” acest lucru si cine s-a facut de ras? Adevarul va iesi, intr-o zi, la iveala! Un lucru este clar, tot comportamentul acestei persoane este INCALIFICABIL!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.