Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

De ce nu prind mesajele europene în România?

Published

on

Urmatorul articol e o analiza a principalelor mesaje lansate pentru campania europarlamentara de catre principalele partide din Romania si o comparatie cu ceea ce se intampla la nivel european.

Gratian Mihailescu Pe data de 28 Aprilie a avut loc la Maastricht prima dezbatere publica europeana, cu patru dintre candidatii la postul de Comisar European: Jean-Claude Juncker (PPE), Martin Schulz (PSE), Guy Verhofstadt (ALDE) și Ska Keller (EGP). Ei au raspuns întrebărilor adresate de mii de tineri din toată Europa.Apoi, candidații au dezbatut probleme-cheie, cum ar fi șomajul, educația și implicarea tinerilor în politică. Cunoscut ca “The First European Presidential Debate”, evenimentul de la Maastricht nu a fost deloc vizibil in media din România. In momentul in care la Maastricht existau dezbateri despre viitorul UE si implicit al nostru, la televiziunile de stiri din Romania apareau texte de genul: Digi 24 “baronul puilor : Nu am mancat niciodata o aripa de pui” Realitatea vorbea de “tunatele de la Arsi”, la Romania TV era Victor Ponta in direct, iar la Antena 3 era afacerea NANA si premeditarile lui Basescu. Neinteresul aratat de mass-media si implicit de societate provine din mai multi factori.

  1. UE nu are PR-isti buni. La nivel european se observa o lipsa de comunicare acuta intre Bruxelles si statele membre. Cetateanul european are impresia ca ceea ce se intampla la Bruxelles este birocratie pura. Cetateanul de rand nu intelege mecanismul complex de functionare al UE, nu intelege ce se intampla acolo, nu intelege ce decizii se iau acolo. Vina este a UE pentru ca in ultimii ani, nu a reusit sa aduca Europa mai aproape de cetateni, desi expertii europeni stiu ca exista acest deficit de comunicare.
  2. Limbajul folosit de functionarii si expertii de la Bruxelles este unul greu de inteles pentru un cetatean obisnuit. “Bruxeleza” e greu de transmis cetatenilor de rand.
  3. Goana dupa senzational a mediei. Actele legislative si lucrurile pozitive care se intampla la Bruxelles nu reprezinta un interes pentru media din Romania, care prefera pentru audienta, sa se focuseze pe probleme de politici interne, unde cearta si balacareala politica e la ea acasa.
  4. Lipsa intelegerii fenomenului de afaceri europene de catre clasa politica. Romania nu stie sa faca lobby la Bruxelles si nici nu are mecanismele necesare pentru a realiza acest lobby. De aici rezulta si proasta comunicare intre Bruxelles si Bucuresti, si implicit si dezinteresul clasei politice romanesti fata de ceea ce se intampla in capitala Europei.
  5. Criza economica si faptul ca “Europa” era vazuta de romani in 2007 salvarea absoluta. In conceptia poporului roman, Europa era lapte si miere si odata ajunsi acolo ne asezam si noi la masa bucatelor. Dupa 7 ani de la aderare, Romania nu a reusit inca sa se integreze in Uniune si tine cu greu pasul cu celelalte tari din Europa. Ceea ce nu intelege multa lume este ca situatia critica in care am ajuns (in majoritatea clasificarilor EUROSTAT suntem pe ultimele locuri), nu se datoreaza faptului ca am devenit membri UE in 2007, ci guvernarii interne si clasei politice actuale.

 Dar sa analizam mesajele principalelor partide politice, pentru campania la alegerile europarlamentare, comparandu-le cu mesajele partidelor europene :

PSD : ’’Trimitem la Bruxelles oameni mandri ca sunt romani, care vor apara Romania”

PSD-ul parca pleaca la razboi in alegerile europarlamentare. De cine o sa apere PSD Romania la Bruxelles? Noi avem nevoie de parteneriate si proiecte comune cu tari din UE. Avem atat de multe de invatat de la Germania sau Franta, Italia sau Spania, Polonia sau Ungaria si totusi ne incapatanam sa nu o facem. Ne lipsesc parteneriatele si colaborarea intensa cu tariile mai dezvoltate, ne lipsesc investitiile strategice,  ne lipsesc proiecte pilot in diferite domenii pentru a crea o inovare a conceptelor si a tehnologiei. Toate acestea le putem avea daca intelegem cu adevarat, la nivelul decidentilor politici, ce inseamna Europa si cu ce se mananca afacerile europene. Dar noi, se pare ca mergem la razboi acolo, din mesajul PSD-ului! Problema e ca nici in caz de “razboi al declaratiilor” PSD-ul nu e asa vizibil. UKIP, duce o campanie indreptata impotriva romanilor. Nu am vazut multe luari de pozitie impotriva lui Nigel Farage sau UKIP-ului sau, daca au fost, nu au avut efectul declaratiilor si mesajelor din UK.

Cat despre mandria de a fi roman, cu ea te nasti, nu este un lucru pe care il acumulezi in timpul vietii. A.Plesu scria saptamana trecuta ca “mandria de a fi roman” e o vorba fara sens, ca si cum ai spune ca esti mandru ca esti om: “Nu poţi fi mîndru (sau ruşinat) de o calitate pe care n-ai obţinut-o prin merit, sau prin opţiune. Nu te-a întrebat nimeni dacă vrei să te naşti român, şi n-ai fost declarat român de un juriu care ţi-a evaluat, în prealabil, virtuţile. Te-ai trezit român, aşa cum te-ai trezit bărbat sau femeie, brunet sau blond, înalt sau scund. A spune, aşadar, „sînt mîndru că sînt român“ e totuna cu a spune „sînt mîndru că am nasul cîrn“, sau „sînt mîndru că am ochi albaştri“. Întrucît a fi român nu e o alegere personală şi nici un premiu acordat prin concurs, ci o determinare înnăscută…”

Unii sociologi sustin ca mesajele PSD-ului transmit “eurosceptiscism”, “colectivizare” si “Cantarea Romaniei”. Plus “copy si paste” la pozele de pe afisele electorale, cu poze furate din Belarus si Polonia. Cu toate acestea PSD-ul este indicat de majoritatea sondajelor ca favorit la castigarea alegerilor europarlamentare.

Europenii socialisti

Facand o comparatie cu Martin Schulz, candidatul socialistilor europeni la presedentia Comisiei Europene, diferenta e frapanta. Pe pagina lui Schulz se poate gasi manifestul PSE pentru alegerile europarlamentare, precum si 10 obiective ale candidatului socialist pentru o Europa mai umana si corecta, printre care somajul in randul tinerilor, reforma sistemul financiar si protectia drepturilor personale.

PNL: “Demnitate si competenta. Experienta si continuitate. Eurocampionii sunt cea mai buna echipa”

Este un mesaj mai putin populist care pune accentul pe competitivitatea si experienta candidatilor PNL. Primul cuvant insa poate fi interpretat:“demnitate”. Nu poti marsezi pe demnitate, avand in vedere parcursul dual al PNL-ului din ultimul timp. Se observa acum o incercare de a schimba modalitatea de campanie, mai decenta si axata pe professionalism, insa mi-e teama ca lipsa de credibilitate e mare. Sociologul M.Kivu a identificat bine care este intenia PNL-ului: “PNL readuce in memoria alegatorilor imaginea pre-uselista a partidului, prin utilizarea identitatii vizuale traditionale. Popularitatea primarului Sibiului este si ea exploatata ca “endorser” al listei de candidate”. Promovarea imaginii lui Johannis poate fi cu doua taisuri: e clar ca e una dintre locomotivele partidului, insa alegerile sunt pentru Parlamentul European, iar dansul are experienta in administratia publica.

Plus chestia cu “eurocampionii”, care e putin deplasata. Vorbim despre olimpici la matematica, despre gimnasti? De ce Adina Valean, d-l Busoi sau alte persoane din listele PNL-ului ar fi eurocampioni? Au luat vreo medalie europeana?

Cat despre “competenta, experienta si continuitatea” pot fi mesaje credibile, avand in vedere ca majoritatea candidatilor au fost europarlamentari cu o activitate intensa. De altfel, PNL-ul este singurul partid care a lansat un fel de program pentru Parlamentul European.

Liberalii europeni

Guy Verhofstadt este candidatul liberalilor europeni (ALDE) la Presedentia Comisiei Europene. Desi siteul sau personal nu are legatura directa cu pagina ALDE, Verhofstadt raspunde la o intrebare la care se pare ca nu poate sa raspunda nici un candidat roman la europarlamentare: De ce sa votati pentru mine? In 3 fraze explica simplu si concis din trei puncte de vedere –economie, libertate civila si reforma- ce ar face el. Pentru mai multe detalii are un power point de 22 de pagini, numit “Plan for Europe

Platforma liberalilor europeni e simpla si indreptata spre domeniile sensibile ale Europei: crestere economica si locuri de munca, reforma bugetului, politica externa a UE, economie verde si liberati civile.

PDL: “Europa in fiecare casa”

Europa este un continent, o organizatie inter-guvernamentala. Nu e un mesaj atragator pentru cetateanul de rand. PDL-ul a folosit acest mesaj probabil gandindu-se ca Europa reprezinta “bunastare”. Din pacate, in viziunea cetateanului Europa nu mai reprezinta “bunastare”. Monica Macovei reprezinta locomotiva PDL-ului, iar mesajele sale legate de lupta impotriva coruptiei dau credibilitate campaniei pedeliste. Din pacate alte mesaje clare nu se disting. Lumea nu intelege ce vor face alesii PDL in PE.

Popularii europeni

Pagina media a lui Jean-Claude Juncker, candidatul popularilor pentru presedentia Comisiei Europene este similara ca design cu ce a lui Martin Schulz. Experienta, solidaritate, viitor sunt mesajele transmise de Juncker. Juncker are cinci prioritati pentru viitorul UE legate de crearea de locuri de munca, politicile de energie, o relatie cu SUA, reforma uniunii monetare si o negociere cu UK pentru mai multa Europa.

Pe pagina sa se poate gasi si manifestul PPE intitulat : De ce sa votezi pentru Partidul Popular European?, precum si actiunile pe care PPE le va intreprinde pentru viitorul Europei.

PMP: “Ridicam Romania”

Campania centrata pe imaginea Elenei Udrea sustinuta de presedintele Basescu e una ridicola. Aura de coolness pe care marseaza d-na Udrea (saltul cu parasuta, selfie-urile cu presedintele Basescu, pozele de la malul marii) e ridicola.

Credibilitatea mesajului este relativa. De ce? Pentru ca nimeni din ce indecisi, dintre tineri sau care cauta o alternativa de vot nu cred mesajul postat pe pagina PMP-ului “Mizam pe oamenii tineri, ale caror atuu-uri sunt experienta si realizarile profesionale, nu relatiile de rudenie cu politicienii. Miscarea face schimbare!” Nu exista nici un program pentru alegerile europarlamentare iar imaginea unor candidati profesionisti precum Cristian Preda sau Daniel Funeriu e prea putin. Iar unele voci sustin ca pana si sigla partidului e copiata!

Faptul ca europarlamentarii romani de pana acum nu au reusit sa aduca Bruxellul mai aproape de Romania, criza europeana, faptul ca mass-media romaneasca nu e interesata de temele europene, discursul agresiv si modul in care se face campania pentru europarlamentare, sunt factori care o sa aduca probabil o prezenta la vot de maxim 30%.

Un comunicator spunea ca de 20 de ani de cand au inceput partidele sa se prinda care e mersul lucrurilor, nici macar nu se mai straduiesc sa scoata oamenii la vot la locale, parlamentare si europarlamentare. Dimpotriva, vor sa nu scoata lumea la vot. Daca voteaza doar aparatele de partid, procentele se pastreaza.”

Filmuletul de la IPP explica, intr-un minut, de ce ar trebui sa mergem la vot si cum poate schimba Romania viitorul UE. Problema e ca e lipsit de democratie si indeamna alegatorul doar la 4 variante: PSD, PDL, PNTCD si UDMR….dar, cu toate acestea filmul e bun pentru ca explica doar intr-un minut de ce este important sa ne prezentam la vot!

 

 

 

 

.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.13 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO15 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu15 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE15 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA18 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.19 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending