De ce nu vrea USL ca regulile guvernantei fiscale stabilite la Bruxelles sa fie introduse in Constitutie

Fiind o intelegere interguvernamentala, veti vedea ca nimeni, nici un stat european nu va introduce aceasta regula la nivel constitutional. Constitutia nu este orice lege, pe care o poti modifica in orice moment. Este posibil ca peste un an de zile, avand in vedere evolutiile crizei, un alt acord interguvernamental sa prevada altceva. Noi nu putem ca, la fiecare acord interguvernamental cu privire la disciplina bugetara, sa modificam Constitutia nationala”, a declarat senatorul-jurist Dan Sova (PSD), la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro – RFI realizata de Dan Tapalaga. Sova sustine ca este suficient ca un eventual acord, care ar urma sa fie definitivat in martie 2012, sa fie votat in Parlament in baza articolelor 11 si 148 din Constitutie.

Cele mai importante declaratii facute de senatorul PSD, Dan Sova, la Discutia de Luni 

  • Articolul 148 din Constitutia noastra spune ca orice tratat, act pe care-l facem noi in interiorul UE se voteaza de catre Parlament cu o majoritate de 2/3. Este singura situatie din Constitutie in care ne incadram perfect cu acest acord. Nu este nevoie de modificarea Constitutiei.
  • Este o optiune pentru statele din zona euro, noi nu suntem stat din zona euro. Noi nu suntem un stat din zona euro. Singurele mentiuni cu privire la statele din afara zonei euro nu apar decat in doua locuri: acolo unde ni se propune sa participam la capitalizarea FMI cu doua sute de miliarde de euro si pe finalul documentulului, unde am spus noi ca s-ar putea sa luam parte dupa consultarea parlamentelor nationale.
  • Pe de alta parte, aceasta este o intelegere interguvernamentala care propune doua reguli la care Romania a aderat deja in momentul in care a intrat in UE: regula cu deficitul de 3% si 60% maximul datoriei vin din ’92 de la tratatul de la Maastricht, fata de care noi ne-am obligat. Daca ne uitam la art 11 din Constitutie, vom vedea ca scrie acolo ca Romania s-a angajat sa execute tratatele internationale cu buna credinta…
  • Fiind o intelegere interguvernamentala, veti vedea ca nimeni, nici un stat european nu va introduce aceasta regula la nivel constitutional. Pentru bunul si simplul motiv ca Constitutia nu este orice lege, nu-i o lege pe care o poti modifica in orice moment. Este posibil ca, peste un an de zile, avand in vedere evolutiile crizei, un alt acord interguvernamental sa prevada altceva. Noi nu putem ca fiecare acord interguvernamental cu privire la disciplina bugetara sa modificam Constitutia nationala. Nici celelalte state nu vor face acest lucru.
  • Eu sunt un fan al integrarii in Uniunea Europeana si sunt ingrozit de prostiile pe care le spune presedintele tarii mele cand merge pe acolo si cand vorbeste despre UE. Eu, spre deosebire de presedintele Basescu, chiar ma pricep la treaba cu Uniunea Europeana, domnia sa cert nu se pricepe. Si ma pot aseza la o masa cu el dar dansul nu-mi tine minte nici numele deci probabil nu se va intampla treaba asta.
  • Curtea de la Luxemburg are jurisdictie pentru a verifica transpunerea acestei reguli in sistemul national. Deci, ceea ce propunem, prin articolul 148, oricum va merge la verificare la Curtea Europeana de la Luxemburg. Si veti vedea ca avem dreptate. Mai mult, o sa vedeti ca niciuna din tarile europene nu-si va modifica Constitutia, ci va adopta o lege dura cu sanctiunile de rigoare. Garantia aplicarii acestor reguli este posibilitatea Comisiei Europene de a interveni in forta. Nu bagarea in Constitutie este cea care garanteaza. Nu se poate modifica Constitutia pentru a introduce o regula de disciplina financiara. O sa va conving cu un argument practic: nici un stat european nu-si va modifica Constitutia. 
Declaratiile integrale pot fi accesate aici.
Sursa articol: Hotnews.ro
Sursa foto:  linia1.ro
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *