De ce vine si cu cine se intalneste Joe Biden in Romania?

Vicepreşedintele american, Joe Biden, urmează să se întâlnească, joi, în timpul vizitei pe care o va efectua la Bucureşti, cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul în exerciţiu Emil Boc, precum şi cu liderii PSD şi PNL, Mircea Geoană, respectiv Crin Antonescu, anunta Mediafax.

Vicepreşedintele american Joe Biden va petrece ziua de miercuri în Polonia, urmând ca în cursul serii să ajungă la Bucureşti, potrivit consilierului pe probleme de securitate naţională Tony Blinken, care a susţinut, luni, un briefing pe tema vizitei lui Biden.

Biden va avea o serie de întâlniri, joi, cu oficiali de la Bucureşti. Astfel, el urmează să aibă întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu, cu Emil Boc, Crin Antonescu şi Mircea Geoană, potrivit consilierului său, Tony Blinken.

Vicepreşedintele american va susţine, de asemenea, o conferinţă de presă cu preşedintele Traian Băsescu.

Joseph Robinette “Joe” Biden, Jr. (n. 20 noiembrie 1942) este al 47-lea vicepreşedinte al Statelor Unite. Înainte de a fi învestit în această funcţie la 20 ianuarie 2009, a fost senatorul senior al Statelor Unite pentru statul Delaware. El a îndeplinit funcţia de senator timp de 36 de ani, din 1973, potrivit wikipedia.

Joe Biden va efectua vizite în România, Cehia şi Polonia, în perioada 20-24 octombrie, la scurt timp după ce Statele Unite au renunţat la amplasarea unui scut antirachetă pe teritoriile ceh şi polonez, a anunţat recent Casa Albă.

“În cursul acestei vizite, vicepreşedintele se va întâlni cu şefi de stat şi de guvern, cu lideri parlamentari şi alţi responsabili politici, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile”, cu care va aborda o gamă largă de subiecte, a precizat Casa Albă.

Biden va evoca în special îmbunătăţirea legăturilor comerciale şi a investiţiilor, consolidarea democraţiei şi subiecte de securitate comune, care nu menţionează explicit recenta decizie a administraţiei Barack Obama de a abandona proiectul de amplasare a unui scut antirachetă în Polonia şi Cehia.

Obama a anunţat în septembrie că acest proiect va fi înlocuit cu un sistem menit să intercepteze rachete iraniene cu rază scurtă şi medie de acţiune, instalat pe nave aflate pe mare. Miercuri, Polonia a anuntat ca este pregătită să participe la noul proiect de scut antirachetă american în Europa Centrală, după ce Washingtonul a abandonat proiectul administraţiei anterioare.

Această decizie a generat critici în cele două state membre NATO, unele persoane acuzând Washingtonul că le abandonează în faţa Moscovei.

Mai multe detalii in ziarul Gandul.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *