De cine ii e frica lui Traian Basescu?

De cine ii e frica lui Traian Basescu? Nu stim, cel putin nu inca. De politicieni ne-a spus singur ca nu, in prima sa iesire de la Cotroceni dupa a doua incercare de demitere prin referendum. De o noua  suspendare ne-a mai spus de asemenea ca nu ii e teama. Experienta de comandant de nava, la care face periodic referire, i-a creat sau cizelat puterea de a infrunta intemeriile. In ultima vreme, s-a luptat cu cele politice, mai degraba.

Decretand de doua ori, in saptamana ce a urmat intoarcerii la Cotroceni, ca Romania isi pastreaza directia Vest, Presedintele pare hotarat sa tina carma in mana, chiar impotriva vointei echipajului. Nu va accepta schimbarea cursului de navigare, nu ii e teama sa se lupte pentru asta si anunta public acest lucru, in plina batalie electorala.

Un politician de talia lui Traian Basescu, adica unul care stie sa aprecieze si sa foloseasca valoarea tacerii in comunicare, a ales sa completeze tabloul de bord al functionarii tarii, pe relatia cu valorile Occidentale, cu acest mesaj, de curaj, de lipsa a fricii.

Conexiunile pe care le-a facut intre cele intamplate in vara si efectele imaginii de tara, rapoartele pe Justitie si aderarea la Schengen sunt contestate sau interpretate diferit in mediile politice, in special de catre liderii USL.

Temele europene au patruns in spatial public romanesc abrupt, conflictual, iar acum dobandesc mize electorale. Gestionarea banilor europeni si a pozitiei tarii acum, cand mediul European si international pare din ce in ce mai complicat, reprezinta nu doar teme, ci chestiuni de interes national. Un interes pe care Presedintele anunta public faptul ca il va reprezenta in cheia valorilor Occidentale, chiar si cu riscul ca acesta sa nu reprezinte ceea ce, macar formal, votul popular din 9 decembrie ar putea indica.

Replierea liderilor USL, care atat prin vocea lui Victor Ponta, dar, mai nou, si prin cea a lui Crin Antonescu, par a efectua o apropiere de valorile europene si Occidentale, ar putea marca un inceput al normalizarii in relatia cu aceste valori. Dupa ce SUA au transmis ca isi asuma deja celebrele 11 puncte ale lui Barroso, presiunea Bruxelles-ului a crescut in intensitate si relevanta la Bucuresti.

Cu atat mai mult, va fi interesant de urmarit ce a spus Presedintele vorbind despre faptul ca nu ii e frica. Razboiul electoral nu il afecteaza direct,  nefiind actor implicat in campanie,. In acest context mesajul sau ar putea fi interpretat diferit de apropiati, parteneri, dusmani si, cu voia dumneavoastra, de catre electoratul chemat la vot.

Dan Carbunaru

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to De cine ii e frica lui Traian Basescu?

  1. vera 05/12/2012 at 17:51

    singurul lucru de care ii e frica lui traian basescu e de cum va ramane in istorie.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.