De teama ieșirii Greciei din zona euro, bogații își mută averile în nord

Locuitorii bogaţi din sudul Europei îşi transferă economiile către bănci din Luxemburg, Elveţia şi ţările nordice, îngrijoraţi de perspectiva ieşirii Greciei din zona euro şi de situaţia sectorului bancar din Spania şi Portugalia, potrivit unei analize Reuters preluată de Adevarul.ro.

Nikos, un om de afaceri grec cu activităţi în distribuţia de produse farmaceutice, a transferat 7 milioane de euro la o subsidiară a unei bănci bancă elevţiene din Luxembourg, preferând siguranţa în pofida dobânzii mult mai mici. “Am muncit din greu toată viaţa şi mi-am asumat riscuri în afaceri. Am 62 de ani şi nu pot să risc ca banii mei să devină drahme”, spune el.

Mai mulţi consilieri financiari şi bancheri ai căror clienţi au conturi prea mari pentru a fi acoperite de garanţia UE de 100.000 de euro susţin că au loc “retrageri masive prin transferuri de bani”, în special în perioada care a trecut de la alegerile din Grecia din 6 mai.

Cea mai mare parte din aceste sume a ajuns la bănci din Londra, Frankfurt sau Geneva, potrivit surselor citate.

În zona euro, depozitele bancare sunt garantate până la suma de 100.000 euro, astfel că majoritatea economiilor, mai puţin cele foarte mari, ar fi acoperite în cazul falimentului unei instituţii financiare.

Însă dacă o ţară ar pleca din zona euro, conturile bancare ar fi redenominate într-o nouă monedă care s-ar devaloriza puternic în perioada imediat următoare.

Clienţii s-ar putea confrunta şi cu controale de capital, menite să prevină ieşirile masive şi accentuarea devalorizării, sau chiar cu îngheţarea tuturor retragerilor.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  wdfyfe.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *