Decizia Standard & Poor’s afecteaza Romania: creditele in euro se vor scumpi

Retrogradarea ratingului a 10 state europene, unele inregistrand expuneri insemnate pe sectorul bancar din Romania va scumpi creditele in euro prin scumpirea banilor cu care bancile din Romania se vor imprumuta in afara, au declarat pentru HotNews oficiciali din sistem. Creditele in lei nu vor fi influentate, costul acestora depinzand de politica monetara interna, mai scrie publicatia eletctronica.

Melania Hancila, economist sef Volksbank este de parere ca ”Vom asista la scumpirea marginala a finantarii in euro pentru bancile care activeaza in Romania”.

”Avand in vedere sistemul oligopolistic din piata bancara cred ca dobanzile la creditele viitoare in euro o fie mai mari. Pentru creditele in lei depinde foarte mult de reactia BNR. Ca sa nu vedem cresteri ale dobanzilor in lei este nevoie ca BNR sa introduca lichiditate in sistemul interbancar la scadente mai mari: pana la un an”, considera Florin Citu.

Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank: ”Este momentul sansei creditelor in moneda nationala”

” Partea  buna a acestui scenariu este ca imprumuturile in lei devin mai atractive. Este momentul sansei creditelor in moneda nationala, daca e sa vedem jumatatea plina a paharului”, crede acesta.

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto: exofitsio.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *