Deciziile de la Summitul UE provoaca discutii aprinse in Parlamentul European.

Deciziile luate la Consiliul European din 8-9 decembrie au starnit dezbateri aprinse, saptamana aceasta, in Parlamentul European. Eurodeputatii au avut pareri divergente referitoare la efectele pe care le-ar putea avea optiunile liderilor din Uniune – de la vetoul britanic la optiunea celorlalte state membre pentru un nou tratat.  Eurodeputatul Ioan Mircea Pascu a discutat online despre schimbarile provocate de summit cu cititorii Parlamentor.ro.

Europarlamentarul Ioan Mircea Pascu este Membru al Grupului Socialist din Parlamentul European, Vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe, membru al Comisiei de Securitate si aparare si membru supleant al Comisiei pentru Transport si turism.

In general, exista destula animozitate la adresa britanicilor, inclusiv pentru faptul ca au venit cu un plan de protejare a City-ului, care, prin speculatiile sale, a contribuit enorm la actuala criza. In rest, Merkozy sunt priviti si din unghiul opozitiei interne, cu social-democratii germani si socialistii francezi critici la adresa acordurilor realizate“, a declarat in cadrul intalnirii online Ioan Mircea Pascu.

Potrivit eurodeputatului, in afara de Marea Britanie si Cehia, care au opus “rezistenta” semnarii acordului de la Bruxelles, “Marea Britanie a inceput discutii cu Irlanda – care trebuie sa faca oricum referendum – si Suedia, alte doua tari in care scepticismul poate fi exploatat in favoarea pozitiei britanice. Sa nu facem greseala sa credem ca Marea Britanie a fost infranta: a suferit un esec, dar a trecut la rezistenta de lunga durata, ceea ce ne va crea tuturor probleme“.

Intrebat de cititorii Parlamentor.ro ce se va intampla daca acordul “se prabuseste”, Ioan Mircea Pascu a raspuns: “Mi-e teama ca, daca euro se duce, se duce si Uniunea si ajungem din nou ‘back to square one’, adica la luptele dintre tarile europene… Ar fi sfarsitul unui experiment unic in istorie… Sa speram insa ca nu se va ajunge pana acolo. Oricum, daca Europa a aruncat sistemul international in aer de doua ori prin razboi, sper ca acuma sa nu o faca economic“.

Principalele pozitii prezentate in PE:

– Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European: a declarat ca regreta natura interguvernamentala a noului tratat privind pactul bugetar, dar si faptul ca acordul nu a fost sprijinit de toate statele membre ale Uniunii Europene.
– Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene: acordul a aratat ireversibilitatea monedei euro si un angajament ferm pentru sustinerea acesteia. Dar pactul bugetar nu este suficient, este nevoie de crestere economica si de o mai buna ocupare a fortei de munca
– Joseph Daul, presedintele Grupului Partidului Popular European: “daca solidaritatea Regatului Unit catre celelalte state este abandonata, nu vad de ce ceilalti ar arata solidaritate cu Regatul Unit”.
– Martin Schulz, liderul Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor: “premierul Marii Britanii nu a vrut consolidarea reglementarii pietelor financiare, lucru inacceptabil, deoarece speculatiile din Londra ne-au aruncat in criza”.
– Rebecca Harms, copresedinta Verzilor: Summitul de la Bruxelles nu a dat raspunsuri la intrebarile acute ale crizei, ci a fost mai degraba o negare a realitatii si a democratiei.
– Jan Zahradil, presedintele Grupului Conservatorilor si Reformistilor Europeni: “nu putem spune ca summitul a fost un succes. Europa este mai divizata decat inainte”.
– Lothar Bisky, liderul grupului Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica: “ar trebui sa introducem taxa pe tranzactiile financiare si sa interzicem produsele financiare periculoase”

Sursa articol: Parlamentor.ro

Sursa foto: ro.wikipedia.org

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.