Declaratii privind summitul UE. Premierul Poloniei: Nu sunt sigur că am convins pieţele financiare

Liderii UE sunt în cea dea doua zi de summit după o noapte în care nu au reuşit să obţină acordul tuturor statelor pe o schimbare consistentă a tratatului UE care să introducă reguli fiscale stricte pentru a preveni prăbuşirea euro. În timp ce UE a rămas divizată în această chestiune vitală, cu Marea Britanie izolată şi Ungaria care nu şi-a dat nici ea acordul, Croaţia a semnat astăzi, în cadru festiv, tratatul de aderare, la Bruxelles, şi va deveni al 28-lea membru din iulie 2013.

Noutătile de la summit sunt:

România şi Bulgaria ar putea adera la Schengen în luna martie a anului viitor. Acesta este orizontul de aşteptare ce va fi discutat de liderii UE la întâlnirea de astăzi de la Bruxelles. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a pus pe ordinea de zi acest subiect. Ce aşteptări are România? “Chestiunea aderării va fi pusă pe agenda summitului în ideea continuării eforturilor de a identifica un orizont de aşteptare. Preşedintele Consiliului a regretat faptul că nu toate statele membre s-au asociat soluţiei de compromis negociate (n.n. aderarea în etape)”, a declarat, cu câteva zile înaintea summitului, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. Olanda a blocat aderarea la Schengen, iar poziţia ei nu s-a schimbat în ultimele luni.

Premierul polonez Donald Tusk: „Acordul nu a ajuns suficient de departe. Paşii pe care i-am făcut ar trebui să fie suficient de ambiţioşi ca să convingă pieţele financiare. Obiectivul este să facem ca lumea să aibă încredere că zona euro îşi revine. Şi nu sunt singur că am reuşit să atingem acest obiectiv”

Guvernul danez este încă nehotărât dacă se va alătura schimbărilor planificate cu ţările din zona euro, scrie presa daneză citată de BBC.”Ceea ce am spus este că com reveni la şedinţa de astăzi ceea ce şi facem. Nu putem deveni parte din ceva ce nu am discutat încă în Parlament”, a declarat premierul danez Helle Thorning-Schmidt.

Preşedintele României Traian Băsescu va face declaraţii în câteva momente, de la Bruxelles, după a doua zi a summitului UE. România susţine schimbarea tratatului UE pentru introducerea regulilor fiscale şi bugetare mai stricte urmare a crizei datoriilor suverane.

Sursa articol: adevarul.ro 

Sursa foto: roportal.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.