Deloitte Tax: România are avantajul cotei unice de impozitare, dar pierde din atractivitate prin contribuţiile sociale

România rămâne atractivă în ceea ce priveşte costurile cu salariile pentru angajatorii din vestul Europei, datorită ratei unice de impozit de 16%, dar pierde teren la capitolul contribuţii sociale, mult mai ridicate faţă de cele din alte ţări din regiune, potrivit unui studiu realizat de Deloitte și preluat de Gandul.info.

“În contextul nivelului ridicat al contribuţiilor sociale, România rămâne atractivă mai mult pentru angajarea forţei de muncă cu venituri mari, de peste 50.000 euro pe an, datorită plafonului aplicabil pentru contribuţia la pensie. Pentru cei cu venituri mici sau medii nu putem spune acelaşi lucru în schimb, povara contribuţiilor sociale resimţindu-se semnificativ în buzunarul angajatorilor”, a declarat într-un comunicat Raluca Bontaş, Senior Manager Deloitte Tax.

Începând din acest an, impozitarea poate deveni avantajoasă pentru străini nu numai în ceea ce priveşte veniturile salariale, cât şi în privinţa veniturilor din alte surse, în condiţiile în care, prin recentele modificări aduse legislaţiei fiscale, străinii pot declara veniturile globale începând cu cel de-al doilea an de rezidenţă fiscală. Anterior, acest lucru era posibil doar după al treilea an de şedere în România.

“În cazul cetăţenilor străini care se stabilesc în România, chiar şi pentru o perioadă limitată de timp, dreptul de impozitare asupra veniturilor acestora poate reveni României în anumite condiţii. Acest lucru înseamnă pe de o parte faptul că străinii vor beneficia de un impozit de 16%, de multe ori mult mai avantajos faţă de alte ţări unde veniturile se impozitează progresiv (rata de impozit putând ajunge chiar şi la 50%) şi pe de cealaltă parte statul român ar putea încasa mai mulţi bani la buget. Un pas următor necesar pentru o bună administrare şi colectare a acestor venituri va presupune debirocratizarea procesului de declarare a acestora pentru a asigura un grad de conformare voluntară cât mai ridicat”, a mai spus Bontaş.

Deloitte a publicat recent a doua ediţie a studiului anual European Salary Survey, care analizează costul salarial în 11 ţări din Uniunea Europeană. Studiul prezintă regimul fiscal aplicabil veniturilor salariale şi realizează în acelaşi timp un clasament al eficienţei fiscale în contextul economic actual.

Raportul a fost realizat de către biroul Deloitte din Bruxelles, incluzând ţări din Europa Occidentală (Belgia, Germania, Franţa, Olanda, Irlanda, Marea Britanie), sudul şi nordul continentului (Italia, Spania, Suedia), precum şi două state din Europa Centrală (Cehia şi Polonia).

Mai multe informatii AICI.

Foto: traininguri.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *