Der Spiegel: Romania, o noua problema acuta pentru UE si NATO

Saptamanalul german Der Spiegel considera ca Romania, dupa Grecia, a devenit o noua problema acuta cu care trebuie sa se confrunte Uniunea Europeana, potrivit Ziare.com.

Der Spiegel publica o analiza a situatiei post-electorale din Romania, grupand si materiale similare din alte publicatii germane de referinta. Comentatorii germani considera ca schimbarile constitutionale anuntate de castigatorii alegerilor din Romania ar putea afecta democratia, avand implicatii atat asupra UE, cat si NATO.

“Ponta intentioneaza sa castige lupta pentru putere cu presedintele Traian Basescu o data pentru totdeauna. El a anuntat deja ca vrea sa revizuiasca prevederile constitutionale referitoare la rolul presedintelui privind relatiile externe si politica militara ale tarii. De asemenea, el vrea sa ofere Parlamentului puterea de a trece peste deciziile Curtii Constitutionale”, scrie Der Spiegel.

Der Spiegel citeaza si alte publicatii germane, care au devenit mult mai interesate de Romania de cand se “intrezaresc deficite in ce priveste democratia”.

“Cotidianul de centru-dreapta Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie: Victoria USL, in cadrul careia predomina vocile pro-rusesti, anti-europene si anti-occidentale, este un risc serios pentru o regiune care deja se confrunta cu o influenta crescanda a Moscovei. Dupa Grecia, Romania este acum a doua tara din Balcani, care pune probleme acute pentru NATO si UE. Alianta trans-atlantica se destrama in extremitatea sud-estica.”

Articolul integral AICI.

Sursa: Ziare.com
Foto:  Der Speigel

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *