Derapajele democratice ale Guvernului Ungar, semnalate intr-un raport al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului

Comitetul Helsinki  pentru Drepturile Omului din Norvegia acuza, intr-un raport publicat pe site-ul organizatiei, executivul de la Budapesta de centralizarea puterii, subminarea independentei sistemului judiciar si presiune asupra libertatii mass-media.

raport ungaria“Pana de curand, Ungaria a fost vazuta ca una dintre cele mai de success noi democratii, dar in scurt timp, standardele democratice s-au deteriorat pana la un nivel greu de crezut a fi posibil, sustine Comitetul Helsinki. Intitulat – “Democrația și drepturile omului din Ungaria în joc – Guvernului lui Victor Orban se indreapta spre centralizarea puterii”, Raportul mentioneaza, printre aspectele negative adoptarea şi introducerea rapidă a unei noi constituții; adoptarea de noi legi prin care se limitează libertatea mass-media; modificarea legii electorale în interesul partidului de guvernământ; eşuarea guvernului de a gestiona şi de a soluţiona problema discursurilor care instigă la ură împotriva cetăţenilor de etnie romă. Raportul analizeaza in detaliu noua Constituție ungară și unele dintre concluziile expuse de Comisia de la Veneţia, preluând o parte din criticile Comisiei referitoare la reforma sistemului judiciar.

Raportul recomanda ca inclusiv soluţionarea problemelor privind minorităţile să se facă prin raportare la drepturile omului; emiterea de declarații publice în vederea combaterii discriminării și a discursurilor care instiga la ură, îndreptate împotriva minorităţii roma; furnizarea de programe de formare pentru poliție privind metodele eficiente de abordare a infracțiunilor motivate de ură; toleranţă zero față de grupurile de extremă dreapta care întreprind activităţi de hărţuire împotriva minorităţii roma.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA RAPORTUL INTEGRAL

 

Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului Norvegia este o organizatie non-guvernamentala dedicate punerii in practica a drepturilor omului. Principalele activitati sunt legate de monitorizare, raportare, indrumare si suport al democratiei.

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.