Deutsche Bank: Nu e imposibil să fim în plină criză până la finalul săptămânii

La îngrijorările pe care Grecia le provoacă liderilor europeni se adaugă şi situaţia Italiei, a cărei datorie şi guvern ineficient riscă să pună în pericol existenţa monedei unice, scrie adevarul.ro.

Nu este de neconceput că ne-am putea afla în plină criză până la sfârşitul acestei săptămâni. Situaţia din Italia are din ce în ce mai puţine şanse de îmbunătăţire semnificativă. Poate că lucrurile nu vor scăpa de sub control chiar în această săptămână, dar semnalele din piaţa sugerează că nu se poate evita o situaţie extremă ce ar putea apărea în curând“, a avertizat Colin Tan, economist la Deutsche Bank.

“Pentru noi nu există nicio soluţie evidentă pe temen scurt, decât o situaţie extremă care să solicite acţiune. Poate că autorităţile UE se vor folosi de lecţia învăţată după experienţa cu Grecia, anume că un răspuns intransigent este singura modalitate de a forţa ţările să acţioneze într-un anumit mod. Este un risc destul de mare, dar în momentul de faţă, ţările mai slabe par să-şi dorească să rămână în zona euro suficient de mult încât BCE şi Germania să joace tare şi să obţină ceea ce-şi doresc, dacă sunt pregătite să-şi asume anumite riscuri”, a mai spus Colin Tan.

În lipsa reducerii cheltuielilor bugetare şi a consolidării fiscale, statul italian va ajunge în scurt timp în incapacitate de plată, spun analiştii. În ciuda intervenţiei Băncii Centrale Europene, care cumpără datorii italiene de la oricine vinde, investitorii încă nu au încredere în Italia, din cauza costurilor pe care le plăteşte pentru a se împrumuta.

Sursa articol: adevarul.ro

Sursa foto: zastavki.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *