Deutsche Welle: Băsescu, un preşedinte prea activ?

Preşedintele Traian Băsescu a influenţat politicile de austeritate din România prin relaţia sa strânsă cu PDL, iar premierul Victor Ponta a încercat constant să îşi extindă puterile, scrie Deutsche Welle (DW) în pagina online de duminică, potrivit Adevarul.ro.

Băsescu “a spus încă de la începutul (mandatelor sale) că vrea să fie un preşedinte activ”, a declarat pentru postul de radio Anneli Ute Gabanyi, un politolog de la Berlin. “Nu a vrut să se limiteze la un rol ceremonial, ci să se angajeze în politică şi să facă politici”, un lucru care s-a întors împotriva sa în urma schimbării balanţei puterii, adaugă politologul.

În schimb, Ponta a încercat în mod constant să îşi extindă puterile, iar în acest sens i-a debarcat pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, membri PDL, continuă politologul, subliniind că “lupta pentru putere între preşedinte şi premier este în plină desfăşurare”. Acum, Parlamentul este în măsură să revină asupra a numeroase legi şi numiri făcute în regimul Băsescu, adaugă Gabanyi.

Guvernul federal german este îngrijorat cu privire la evenimentele din România, în special cu privire la diminuare drepturilor Curţii Constituţionale române în legătură cu procedurile de destituire împotriva lui Băsescu, precizează DW, referindu-se ordonanţa de urgenţă a lui Ponta prin care Curţii Constituţionale nu i se mai permite să blocheze decizii ale Parlamentului ca cea prin care l-a suspendat vineri seara pe preşedinte din funcţie. “Un asemenea lucru subminează statul de drept”, îl citează DW pe Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

“Acest lucru este deosebit de grav, pentru că este o pervertire a statului de drept”, a declarat pentru DW Peter Mario Kreuter de la Institutul pentru Studii Est şi Sud-Est Europene de la Regensburg. “Există o Constituţie şi aceasta stipulează felul în care trebuie să fie făcute lucrurile atunci când, spre exemplu, este suspendat un preşedinte. Acum, acest lucru a fost drastic simplificat – ocolind reglementările oficiale”, a adăugat Kreuter.

Însă au existat şi voci care l-au criticat pe Băsescu, scrie DW, citându-l pe europarlamentarul austriac Hannes Swoboda, care a declarat pentru postul naţional german de radio că este împotriva “declaraţiilor politice unilaterale”. De ani de zile, Băsescu a abuzat de puterile sale, fără ca toată lumea să păstreze tăcerea asupra acestui lucru, a spus Swoboda, scrie DW.

Continuarea articolului AICI.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *