Dezbaterea “Cum atragem mai multe fonduri europene în România?”

Centrul de Informare Europe Direct (CIED) Bucureşti, găzduit de Institutul European din România (IER), a organizat joi, 31 octombrie, dezbaterea “Cum atragem mai multe fonduri europene în România?”. Dezbaterea face parte din seria de activităţi ce urmează a fi organizate  de CIED Bucureşti în perioada octombrie 2013 – ianuarie 2014 în cadrul proiectului „Votează pentru Europa! Votează pentru tine!”, finanţat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Proiectul are ca scop implicarea cetăţenilor în viaţa politică europeană şi conştientizarea importanţei participării la vot în cadrul scrutinului pentru alegerile europarlamentare din luna mai, 2014.

DSC_1241În cadrul evenimentului, au sustinut intervenţii Olivia Jidveian, Coordonator de studii şi cercetare, Agenţia Natională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), Ioana Derscanu, Specialist în elaborarea şi gestionarea proiectelor cu finanţare europeană, Structural Consulting Group, Claudia Ionescu, Şef Departament Promovare Regională şi Investiţii, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI), Cătălina Mihaela Bădoiu, Preşedinte, Asociaţia Atitudini şi Alternative şi Alina Iosifescu, în calitate de moderator al discuţiilor, coordonator Relaţii Publice,  Asociaţia Natională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC).

În deschiderea evenimentului, Alina Iosifescu a subliniat importanţa şi actualitatea temei, în contextul discuţiilor dintre România şi Comisia Europeană pe tema Acordului de Parteneriat 2014-2020 şi a salutat iniţiativa organizatorilor.

Olivia Jidveian (ANPCDEFP), a exemplificat, în alocuţiunea sa, noile schimbări din cadrul Erasmus, acesta urmând să devină, începând cu 2014, Erasmus+, program european de educaţie, tineret, formare şi sport pentru perioada 2014-2020 şi care continuă generaţia de programe “Tineret în Acţiune” şi “Învăţare pe tot parcursul vieţii”. Astfel, în vechiul program erau incluse peste 50 de obiective şi 60 de acţiuni, Comisia propunând ca, începând de anul viitor, programul să aibă în vedere 3 acţiuni majore: mobilităţi individuale pentru învăţare, cooperare pentru inovare şi bune practici şi sprijin pentru reforma politicilor. Propunerea Comisiei a fost negociată între Parlamentul European (PE) şi Consiliul European şi se estimează că votul de aprobare va fi dat de către PE în luna decembrie, a adăugat doamna Jidveian.

Principiile în conceperea acestui program au fost simplificarea şi flexibilitatea, a susţinut Olivia Jidveian,  adăugând însă că bugetul alocat va fi redus cu 5 miliarde de euro, ajungând la 14,5 miliarde euro pentru perioada 2014-2020, iar cea mai mare parte a acestuia va fi gestionat de Agenţiile Naţionale. Olivia Jidveian a amintit faptul că România nu are un cadru naţional al calificărilor, iar aceasta afectează mobilitatea şi accesul la formele de învăţare pe tot parcursul vieţii, recomandând ministerului să ia măsuri în acest sens.

DSC_1242

Ioana Derscanu, specialist în elaborarea şi gestionarea proiectelor cu finanţare europeană, a abordat tema erorilor ce se fac adesea în cadrul accesării fondurilor europene. Ea a punctat că s-au făcut progrese vizibile şi a ţinut să demonteze mitul potrivit căruia fondurile europene sunt suficiente şi pot fi accesate de oricine. Ioana Derscanu a subliniat că banii europeni sunt împărţiţi pe ani şi pe domenii de activitate şi că în anumite sectoare, aceştia au fost cheltuiţi integral. Doamna Derscanu a adăugat că în perioada 2007-2013 foarte mulţi bani europeni au fost dedicaţi unor sectoare unde societăţile şi ONG-urile nu pot avea acces, precum transporturi, staţii de epurare a apei etc.

De asemenea, ea a amintit şi că mecanismul prin care Comisia rambursează banii cheltuiţi şi co-finanţarea din partea beneficiarului sunt condiţii normale şi se aplică pentru fiecare stat membru al UE. Importante sunt şi alegerea potrivită a programului şi documentarea din surse credibile, a adăugat Ioana Derscanu. Totodată, cererea de finanţare trebuie completată cu atenţie, iar planificarea proiectului trebuie să aibă în vedere clauzele contractului de finanţare, recomandă specialistul în elaborarea proiectelor europene, iar în cazul în care se optează pentru contractarea unui consultant, este recomandat ca acesta să aibă experienţă în elaborarea de proiecte.

Claudia Ionescu (ADRBI) a susţinut că, deşi atragerea de fonduri europene nu este uşoară, trebuie să continuăm să facem eforturi în acest sens. Sunt necesare o bună comunicare şi organizare, a susţinut aceasta.

Întrebată despre problema regionalizării, doamna Ionescu a precizat că aceasta se face într-un calendar stabilit la nivel naţional, iar un draft final ar putea fi publicat pe 10 decembrie, în ziua în care va avea loc conferiţa anuală REGIO, sau la o altă dată a lunii decembrie. Evoluţia documentului se află deja spre consultare publică pe site-ul instituţiei, a adăugat doamna Ionescu.

Cătălina Mihaela Bădoiu, Preşedinta Asociaţiei Atitudini şi Alternative, a prezentat cazul Estoniei ca un exemplu de bune practici în domeniul absorbţiei şi utilizării de fonduri europene. Deşi are doar 3,4 miliarde euro alocaţi pentru perioada 2007-2013, Estonia a reuşit să absoarbă peste 75% din fondurile alocate şi utilizează doar trei programe operaţionale, a arătat doamna Bădoiu. Astfel, Estonia se află pe primul loc în statisticile UE şi are o dezvoltare economică spectaculoasă, în timp ce ţara noastră se află pe ultimul loc cu o absorbţie de doar 26%.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.