Diaconescu: Este aproape exclus să nu se decidă până la sfârşitul anului aderarea la Schengen

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, s-a declarat “prudent optimist” în privinţa luării în luna septembrie a deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, adăugând că “este aproape exclus” ca aceasta să nu fie luată până la sfârşitul lui 2012, potrivit agenţiei Mediafax.

“Promisiunea Olandei este ca, după evaluările simultane din iunie a acestui an, atât în ceea ce priveste progresele de etapă, pe Mecanismul de Control şi Verificare (MCV), cât şi în ceea ce priveşte evaluarea generală în legătură cu soarta MCV după cinci ani de aplicare, să ia o decizie până în luna septembrie. Preşedintele Comisiei Europene i-a spus premierului (Ungureanu – n.r.), ne-a spus tuturor faptul că va insista ca până în septembrie acest deziderat să fie realizat. Sunt prudent optimist, ca să spun aşa“, a afirmat Diaconescu, în emisiunea După 20 de ani”, difuzată duminică la PRO TV.

Întrebat dacă există “un plan B” referitor la situaţia în care aderarea la Schengen să fie amânată şi după septembrie, Diaconescu a spus că, în opinia sa, este “aproape exclus ca până la sfârşitul anului să nu se ia o decizie”.

De asemenea, Diaconescu a subliniat că nu au existat solicitări de avantaje economice din partea Olandei pentru a nu se mai opune aderării României la Schengen. “Categoric nu, nu au cerut nici mai voalat, nici mai puţin voalat, ei fac doar o legătură cu MCV”, plecând de la argumente de politică internă olandeză, a adăugat Diaconescu.

Articolul integral, aici.

Sursa articol: MEDIAFAX
Sursa foto:  http://roxanaiordache.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *