Diferenţa dintre sănătatea unui român şi cea a unui occidental: 1.200 euro anual

Sumele destinate Sănătăţii în 2012, adică aproximativ 5,5 miliarde euro, s-au terminat în septembrie. Pentru 2013, guvernanţii spun că bugetul alocat Ministerului Sănătăţii va fi întocmit cu mai multă grijă, pentru ca situaţia din acest an să nu se repete. Calculele făcute de Income Magazine arată că pentru reformarea reală a sistemului ar fi nevoie de un effort mixt, public-privat, ce s-ar traduce în minim 10 miliarde de euro alocate acestui sector doar pentru un an.

”Principala problemă în România este reprezentată de subfinanţarea cronică a sistemului. Vă voi oferi şi exemple concludente: SUA alocă aproximativ 17,5 % din PIB pentru Sănătate – adică peste 2,2 mii de miliarde de dolari, Germania: 11,5% din PIB – circa 300 miliarde de euro, iar România cel mult 5% PIB. Constatăm astfel ca avem cel mai scăzut nivel din Europa , adică 4-5 miliarde de euro! Orice comentariu în plus este de prisos”, spune doctorul George Mănoiu, directorul de dezvoltare al grupului medical Romgermed. Acesta atrage atenţia asupra faptului că România se confruntă cu cea mai mare rată de decese premature din Europa , are durata de viaţă cea mai scurtă de pe continent, cel mai mare număr de pensionaţi pe caz de boală sau cele mai multe infecţii intraspitaliceşti.

Raportat la bugetul din 2012, vedem că România alocă pentru sănătatea fiecărui român 275 de euro, sumă insuficientă, având în vedere incidența bolilor care afectează populația. De fapt, cheltuielile cu sănătatea au scăzut în ultimii ani pe cap de locuitor de la 350 euro în 2008, la 310 euro în 2009, pentru 2013 estimându-se cheltuieli de 250 euro pe cap de locuitor.

Tabloul macro arată și mai rău: dacă totalul cheltuielilor cu sănătatea în România nu depăşeste 5% din PIB, în alte ţări europene acestea ating 12% – Olanda, 11,9% – Franța, 11,5% – Germania, sau 9,5% – Marea Britanie. În regiune, doar Albania alocă mai puţini bani Sănătăţii comparativ cu România. De altfel, un raport al Societăţii Academice arăta că ţara noastră rivalizează la bugetele alocate Sănătăţii cu țări subdezvoltate din Africa sau Asia: Mauritania, Bangladesh, Madagascar, Burundi sau Algeria.

În state precum Ungaria sau Cehia, cheltuielile din acest domeniu se învârt în jurul a 1.500 de euro per capita, anual. Iar dacă ne raportăm la evoluția din ultimii ani a bugetelelor alocate Sănătății, rezultă că vom avea nevoie de zeci de ani pentru a dubla suma alocată pentru îngrijirea unui pacient.

Analiza integrala disponibila AICI.

Sursa: Incomemagazine.ro
Foto:   freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *