Diplomați din state est-europene și baltice cer ajutorul SUA împotriva ingerințelor Rusiei: Sancțiunile nu ar trebui relaxate, ba dimpotrivă

Diplomați din state est-europene și baltice le-au cerut marți senatorilor americani să-i ajute să facă față ingerințelor din partea Rusiei, precum atacuri cibernetice, și au accentuat ideea menținerii sancțiunilor impuse Moscovei, infomrează Agerpres, citat de Digi24.

www.shutterstock.com

Ministrul de externe ucrainean și ambasadorii la Washington ai Poloniei, Letoniei, Georgiei, Lituaniei și Estoniei s-au aflat la audierile subcomisiei pentru buget din cadrul Senatului SUA pe tema activității ruse în statele lor. “Până când Rusia nu pleacă de pe pământul ucrainean, sancțiunile nu ar trebui relaxate, ba dimpotrivă“, a precizat reprezentantul diplomației ucrainene Pavlo Klimkin.

Alți diplomați și-au exprimat dorința de a reduce dependența față de gazul natural rus. „Ne gândim în mod real la diversificare”, a declarat ambasadorul Poloniei la Washington.

Senatorul republican Lindsey Graham, președintele subcomisiei care supraveghează activitatea Departamentului de Stat și a ajutoarelor internaționale, a intervenit ca urmare a temerilor conform cărora președintele american Donald Trump are în vedere ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Graham a declarat că susține continuarea acordării de ajutor, apreciind că este important și pentru securitatea SUA. „Cu cât sunteți mai în siguranță, cu atât vom fi și noi mai în siguranță”, a declarat Graham.

Trump a arătat în trecut aprecierea sa față de președintele rus Vladimir Putin și a militat pentru îmbunătățirea relațiilor cu Moscova. La polul opus, Graham a fost unul dintre cei mai vocali critici din Congres față de aceste luări de poziție.

Senatorul republican a afirmat că dorește îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, dar nu înainte ca aceasta să se schimbe. Senatorul republican a intervenit la scurt timp după ce a luat masa cu Trump și le-a spus diplomaților că se așteaptă ca noul președinte să fie un bun aliat.

Diplomații au descris comportamentul Rusiei drept “război hibrid”, care combină atacuri cibernetice cu propaganda și amenințarea sau folosirea forței.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.