Diplomatii romani, cei mai saraci din UE

Diplomatii romani au cele mai mici salarii din UE, conform Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit unui comunicat emis catre caleaeuropeana.ro, castigurile angajatilor MAE sunt mai mici chiar si decat cele ale unor colegi din state din afara Uniunii Europene.

Redam, mai jos, continutul materialului de presa:

„Referitor la informaţiile apărute în presă (articolul „TOPUL SALARIILOR din instituţiile DE STAT. Salariul mediu din cel puţin 10 instituţii publice din România depăşeşte 1.000 de euro net pe lună, potrivit unei analize REALITATEA.NET. Cele mai mari salarii se plătesc la Ministerul Afacerilor Externe, iar printre cele mai mici la Administraţia Prezidenţială, 5 noiembrie), facem următoarele precizări:

Salariul mediu net în Centrala MAE, în septembrie 2012, este 4.275 lei. Cifra de 8.414 lei, prezentată în ştire ca medie a salariului net pe lună, ia în calcul şi salariile în valută, acordate personalului care îşi desfăşoară activitatea în străinătate şi care se acordă raportat la condiţiile de trai din ţara respectivă. 

Salariile acordate personalului MAE se stabilesc în mod diferit, în funcţie de locul unde personalul îşi desfăşoară activitatea, astfel:

  1. pentru personalul încadrat în administraţia centrală a MAE salariul se determină şi se plăteşte în lei, conform reglementarilor legale în vigoare, respectiv legea nr. 284/2010, anexa nr. V, capitolele I şi II
  2. pentru personalul încadrat la misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate, salariul se stabileşte şi se plăteşte în valută (euro sau dolari în funcţie de ţara de reşedinţă), conform metodologiei de calcul stabilită de legea nr. 284/2010, anexa nr. V, capitolele III, IV şi V.

În aceste condiţii, salariile medii calculate pentru personalul MAE în luna septembrie 2012 sunt următoarele:

  1. 4.275 lei pentru centrala MAE
  2. 8.725 lei pentru personalul aflat la misiunile diplomatice în străinătate.

Salariul mediu net aferent Ministerului Afacerilor Externe calculat de realitatea.net a fost determinat pe total, respectiv incluzându-se în calcul atât drepturile salariale în lei ale angajaţilor din sediul central al instituţiei, cât şi cele în euro şi usd ale personalului care activează la misiunile diplomatice ale României din străinătate.

Precizăm că salariile personalului de la misiunile diplomatice sunt stabilite în valută, diferenţiat, în funcţie de costul vieţii din fiecare ţară de reşedinţă.

La o analiză a salariilor personalului misiunilor diplomatice ale ţărilor membre UE, se poate constata că drepturile salariale plătite angajaţilor misiunilor diplomatice ale României în străinătate sunt printre cele mai mici. Această tendinţă se menţine şi la comparaţia cu nivelul salariilor plătite de alte ţări din afara UE”, se mai arata in materialul citat.

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *