Directorul pentru Europa al FMI demisioneazã

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat miercuri demisia directorului Departamentului său pentru Europa, portughezul Antonio Borges, “din motive personale”, anunta mediafax.

FMI a anunţat într-un comunicat că directoarea generală Christine Lagarde a desemnat ca succesor al lui Borges un alt cadrul al instituţiei, pe Reza Moghadam, un britanic de origine iraniană.

Borges, în vârstă de 63 de ani, a deţinut timp de aproximativ un an această funcţie, lucru ce i-a permis să supervizeze cele mai importante împrumuturi din istoria instituţiei, care a acordat Greciei un împrumut în valoare de 30 de miliarde de euro, iar Irlandei un împrumut în valoare de 22,5 miliarde. Ambele ţări sunt membre ale zonei euro.

Acest economist, care la momentul recrutării era preşedintele unei organizaţii etice din sectorul fondurilor speculative, a fost selecţionat de către FMI pentru cunoştinţele sale despre pieţele financiare.

În anii ’90, pe când se afla la Banca Portugaliei, Borges a fost unul dintre arhitecţii creării monedei unice europene. Timp de opt ani, în perioada 2000-2008, el a fost unul dintre conducătorii filialei europene a băncii americane Goldman Sachs International, cu sediul la Londra.


Reza Moghadam are un profil foarte diferit. El este funcţionar în cadrul FMI din 1992, iar din 2008 este directorul Departamentului pentru Strategie, Politici şi Evaluare. Acest post i-a oferit un rol important în relaţiile cu G20 şi în conceperea reformelor întreprinse la FMI în ultimii ani.

Nominalizarea sa trebuie să fie aprobată de către Consiliul de Adminsitraţie al FMI.

Sursa articol: mediafax.ro

Sursa foto: blog-imfdirect.imf.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *