Discursul de adio al lui Trichet: Trei lucruri sunt esentiale: sa crestem capacitatea de reacţie a FESF, capitalizarea bancilor si solutia pentru Grecia.

Miercuri seara, la sediul Bancii Centrale Europene a fost organizata ceremonia oficiala in onoarea lui Jean Claude Trichet, presedintele vreme de 8 ani a institutiei (si al carui mandat se incheie), publica Hotnews.ro.

Au participat actuali si fosti sefi de state, guvernatori de banci centrale samd. In fata sediului din Frankfurt, “indignatii” protestau. “Trei lucruri sunt esentiale acum: sa crestem capacitatea de reacţie a FESF, sa capitalizam bancile si sa gasim o solutie pentru greci”, spunea Trichet.

A doua zi dis de dimineata, euro isi incepe traiectoria in scadere. Discutiile din ajun dintre Franta si Germania au dezamagit pietele. “Mini summit-ul” de urgenţă între proaspatul tatic Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel a aratat ca pozitiile celor doi nu pot fi armonizate din cauza diferentelor privind propunerea transformarii FESF in banca (Berlinul refuza, in vreme ce francezilor le-ar conveni o salvare pe bani europeni) În această dimineaţă, Financial Times scrie că UE estimeaza ca bancile ar avea nevoie de numai 80 miliarde de euro, în vreme ce alti economisti vorbesc despre 200 de miliarde.

Pietele raman “sub tensiune”. Ce ar trebui sa se intample pentru ca pietele sa se linisteasca? Da roare cauta pietele linistea? se intreaba retoric pe hotnews.ro.

Unde se poate ajunge?

Intr-o fundatura. Intr-un interviu de pe 20 octombrie a.c. din ZF, fostul ministru Vladescu explica foarte bine acest lucru.  In forma actuala moneda euro nu are cum supravietui. Ideea cedarii suveranitatii, e complicata si nu este neaparat o idée fericita.

O reglementare a pietelor financiare musai e de gandit. Vor protesta, vor ameninta, dar au ajuns mult prea departe. Ideea euro-obligatiunilor este buna si corecta, dar si aici e de discutat daca e moral ca Germania sa isi puna “la comun” credibilitatea cu cea a Greciei.

Trebuie gasite solutii radicale, dar ceea ce se cauta sunt vechi esapamente care uneori nici nu au functionat in istorie.

Una peste alta, cauzele posibilei destramari viitoare a actualei Uniuni Monetare Europene nu trebuie cautate in criza. Ea a jucat doar rolul apei din pahar, care ia forma vasului. Materialul din care e confectionat paharul e insa prost, concluzionează hotnews.

Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul Hotnews.ro.

Sursa foto: n24.de

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.