Documente intr-o singura zi pentru romanii din strainatate

Românii din străinătate aşteaptă mai puţin, de miercuri, pentru noi documente de călătorie
Noul sistem pentru verificarea în timp real a datelor personale ale cetăţenilor români din străinătate este activ de miercuri la toate misiunile României, astfel că pentru noi documente de identitate sau de călătorie, solicitanţii vor aştepta şi vor plăti mai puţin, anunţă Ministerul de Externe.
Începând de la 1 iulie, românii din străinătate care şi-au pierdut documentele de identitate îşi vor putea obţine în aceeaşi zi titlurile de călătorie, iar confirmarea deţinerii unui permis de conducere se poate face, de asemenea, în aceeaşi zi.
“Acest lucru este  posibil datorită unui sistem care facilitează verificarea în timp real a datelor personale ale cetăţenilor români din străinătate şi care este funcţional de astăzi (miercuri – n.r.) la toate misiunile României din întreaga lume. Sistemul este realizat de MAE în colaborare cu structurile specializate din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor”, se arată într-un comunicat al MAE, care subliniază că sistemul reprezintă un element important în reforma serviciilor consulare.
Printre beneficiile aduse cetăţenilor români din afara ţării se numără reducerea timpilor de aşteptare, care se consumau până acum cu transmiterea corespondenţei către structurile competente ale Ministerului Administraţiei şi Internelor prin intermediul MAE, şi comunicarea răspunsului pe aceeaşi cale.
De asemenea, un alt beneficiu este cel al reducerii cheltuielilor cetăţenilor pentru obţinerea documentelor. Taxele consulare pentru eliberarea acestor documente nu se schimbă, acestea fiind stabilite prin lege, însă economiile provin din faptul că persoanele interesate nu vor mai fi nevoite să aştepte zile întregi, cu plata cazării şi cheltuielilor de întreţinere, pentru confirmarea identităţii în vederea eliberării  unui titlu de călătorie.
Aceeaşi situaţie este şi în cazul permiselor de conducere. Având posibilitatea accesului direct la baza de date, consulul, cu sprijinul colegului din Centrala MAE, este în măsură să confirme în timp real existenţa permisului în cazul în care un cetăţean român este oprit în trafic în străinătate şi există dubii asupra autenticităţii permisului său. Totuşi, MAE subliniază că permisele de conducere vor fi în continuare eliberate de autorităţile abilitate şi nu de oficiile consulare.
Prin intermediul sistemului, personalul specializat al MAE poate verifica identitatea persoanelor care solicită titluri de călătorie după ce şi-au pierdut sau le-au fost furate aceste documente, cât şi  existenţa permiselor de conducere. Sistemul a fost pus în practică începând din 22 iunie, pentru verificarea funcţionalităţii lui, iar de miercuri, 1 iulie, proiectul a devenit deplin operaţional la toate misiunile României din întreaga lume.
senior editor Luana Pavaluca
De la 1 iulie, românii din străinătate care şi-au pierdut documentele de identitate îşi vor putea obţine în aceeaşi zi titlurile de călătorie, iar confirmarea deţinerii unui permis de conducere se poate face, de asemenea, în aceeaşi zi, anunta Ministerul Afacerilor Externe. Noul sistem pentru verificarea în timp real a datelor personale ale cetăţenilor români din străinătate este activ  la toate misiunile României.
Taxele consulare pentru eliberarea acestor documente nu se schimbă, acestea fiind stabilite prin lege,  dar persoanele interesate nu vor mai fi nevoite să aştepte zile întregi, cu plata cazării şi cheltuielilor de întreţinere, pentru confirmarea identităţii în vederea eliberării  unui titlu de călătorie.
In plus, consulul este în măsură să confirme în timp real existenţa permisului în cazul în care un cetăţean român este oprit în trafic în străinătate şi există dubii asupra autenticităţii permisului său. Asta nu inseamna că permisele de conducere vor fi în continuare eliberate de autorităţile abilitate, şi nu de oficiile consulare.
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *