Dolarul american ramane principala valuta mondiala

Măsurile neconvenționale luate de Rezerva Federală (Fed, banca centrală a Statelor Unite) de a inunda piețele cu dolari nu au afectat valoarea acestei valute, crescând atracția față de activele americane exact în momentul în care guvernul are foarte mare nevoie de susținerea investitorilor străini, scrie publicatia electronica Adevarul.

Indicele dolarului (DXY) s-a apreciat cu 13% de la valoarea minimă atinsă în martie 2008, chiar și în condițiile în care Fed a menținut dobânda-cheie la aproape 0% și a tipărit bani pentru a achiziționa 2.300 de miliarde de dolari în obligațiuni ipotecare și bonuri de trezorerie. Astfel, valoarea dolarului pe plan global este aproape neschimbată din 1991. Oficiali ai Fondul Monetar Internațional au declarat, pe 30 decembrie, că proporția rezervelor valutare în dolari americani a crescut în al treilea trimestru cu cea mai mare valoare din 2008, arată agenția de știri Bloomberg, potrivit Adevarul.

Această stabilitate pe termen lung arată de ce moneda americană este un bun stoc de valoare și explică cererea imensă pentru bonurile de trezorerie pe care SUA le vând pentru a finanța un deficit bugetar de peste 1.000 de miliarde de dolari. Cu toate că Standard & Poor’s a redus ratingul de țară de la maximul posibil („AAA”) în august, investitorii străini consideră SUA drept principalul refugiu în fața încetinirii creșterii economice globale și a crizei datoriilor suverane europene.

Articolul integral poate fi citit aici.
Sursa foto:  marshu.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *