Donald Trump ar putea anunța pe 15 octombrie retragerea SUA din acordul nuclear cu Iran

Donald Trump dorește denunțarea tratatului nuclear încheiat cu Iran, declarând că aceasta nu este o înțelegere care să servească intereselor americane și că nu are încredere în regimul de la Teheran, notează Digi 24.

Foto: captura video White House

„Eu cred că finanţează Coreea de Nord. Cred că fac comerţ cu Coreea de Nord. Cred că au legături cu Coreea de Nord, ceea ce este total nepotrivit, chiar dacă nu are legătură cu înţelegerea. Dar eu cred că are o legătură, având în vedere “spiritul înţelegerii”. Şi veţi vedea ce voi face într-un viitor nu foarte îndepărtat. Dar Iranul nu e un jucător corect şi va fi tratat ca atare”, a avertizat președintele american.

Regimul de la Teheran a anunţat că nu va mai respecta nici el înţelegerea prin care s-a angajat să-şi reducă programul nuclear. Uniunea Europeană, China şi Rusia avertizează că e un scenariu care trebuie evitat cu orice preţ.

„Suntem îngrijoraţi de semnalele care vin din Statele Unite şi care sugerează că preşedintele american va declara în faţa Congresului că, din punctul său de vedere, Iranul nu respectă acordul nuclear. Marea noastră îngrijorare e situaţia de securitate, care se va înrăutăţi dacă SUA resping acordul nuclear cu Iranul”, a declarat Sigmar Gabriel, ministrul german de externe.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul. Administraţia Donald Trump a anunţat în aprilie o evaluare pe tema efectelor relaxării sancţiunilor impuse Iranului.

Citiți și Preşedintele iranian Hassan Rouhani: SUA va plăti ”costuri mari” dacă Donald Trump decide anularea Acordului nuclear

Încă din campania electorală, Donald Trump a criticat acordul nuclear cu Iran, iar conform protocolului de verificare, preşedintele american trebuie să informeze Congresul o dată la trei luni dacă Teheranul îşi respectă sau nu partea de înţelegere. Următorul termen-limită e 15 octombrie, iar presa americană scrie că Donald Trump va anunţa că acordul internaţional cu Iranul nu e în interesul naţional al Statelor Unite. E primul pas din procesul de retragere din acord. Decizia aparţine Congresului, care va analiza situaţia şi va stabili dacă Statele Unite vor reintroduce sancţiunile economice împotriva Iranului, ridicate în 2015, la semnarea acordului.

Uniunea Europeană a amintit SUA că acordul nuclear că este vorba de un document internaţional, care ”nu aparţine unei singure ţări”, potrivit declarațiilor făcute de Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și a amintit că tratatul este susținut de ONU.

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *