Connect with us

INTERNAȚIONAL

Donald Trump – pericol pentru omenire. Ce top au întocmit jurnaliștii de la The Economist

Published

on

Donald_Trump_Laconia_Rally,_Laconia,_NH_4_by_Michael_Vadon_July_16_2015_21Publicația britanică The Economist a realizat un top 10 al celor mai mari pericole care pândesc omenirea. Pe primul loc se află o criză economică în China care ar fi resimțită pe tot globul.

Potrivit The Economist Intelligence Unit, pe locul 6 în top al celor mai grave lucruri cu care s-ar putea confrunta omenirea pe termen mediu se află Donald Trump sau, mai precis, posibilitatea ca acesta să devină președinte ale Statelor Unite, informează Digi24.

Donald Trump președinte este mai periculos pentru omenire decât o eventuală decizie a britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană.

Printre lucrurile mai puțin grave care s-ar putea întâmpla se numără expansiunea militară a Chinei în apele Asiei de Sud Est sau o prăbușire în masă investițiilor din sectorul petrolier.

Posibilitatea ca Donald Trump să conducă Statele Unite este, totuși, o idee mai puțin periculoasă decât intrarea Greciei în incapacitate de plată și ieșirea din Uniunea Europeană.

Periculoasă este și intenția lui Trump de a le interzice musulmanilor să călătorească în Statele Unite. Astfel de discursuri sunt de fapt de mare ajutor pentru teroriști, pentru că nu fac altceva decât să le legitimeze acțiunile.

Cei de la The Economist consideră că, în condiții normale, Trump nu ar putea să o învingă pe Hillary Clinton în cursa pentru Casa Alba. Dar orice cădere mai serioasă a economiei americane în următoarea perioadă sau un eventual atac terorist în Statele Unite ar putea face ca discursul lui Trump să fie pe placul mai multor americani.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

BUSINESS

Președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior anunță un val de investiții japoneze în România de peste 500 de milioane de dolari

Published

on

© Rareș Burlacu/ Facebook

Președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, Rareș Burlacu, a anunțat marți un val japonez de investiții în România în valoare de peste 500 de milioane de dolari.

Burlacu, care s-a aflat în vizită în Japonia, a scris într-o postare pe Facebook că are încrederea că vizita de lucru recent încheiată în Japonia va marca o nouă etapă în colaborarea economică între România și Țara Soarelui Răsare.

“Discuțiile intense pe care le-am purtat cu mari companii private precum GMB Corporation, IHI Corporation și Toyo Construction Co. au fost extrem de productive, pregătind terenul pentru un val de investiții de peste 500 de milioane de dolari în România”, a subliniat el.

Potrivit lui Rareș Burlacu, aceste investiții nu numai că vor consolida parteneriatele existente, dar vor crea și noi oportunități de afaceri și locuri de muncă în domeniile infrastructurii energetice și de transport, financiar-bancar, manufacturier și mass-media.

 

Aflat în Japonia, președintele ARICE a semnat și un Memorandum de Înțelegere alături de Kenichiro Hayashi, președintele Japan Institute for Overseas Investment (JOI).

“Acest Memorandum de Înțelegere reprezintă o adevărată piatră de hotar în consolidarea investițiilor străine între cele două țări ale noastre și în valorificarea avantajelor competitive ale fiecăreia dintre ele. ARICE va furniza, prin intermediul JOI, informații investitorilor japonezi cu privire la economie, oportunități de investiții, politici aferente, prin documente, seminarii și întâlniri, pentru a facilita investițiile directe japoneze în România. Investițiile japoneze sunt extrem de importante pentru economia românească, prin prisma valorii adăugate mari a domeniilor către care ele sunt în general direcționate, dar și a apetitului manifestat de investitorii japonezi pentru proiectele de lungă durată”, a explicat Rareș Burlacu.

 

Vizita de lucru s-a desfășurat în contextul Declarației de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, semnată în martie 2023 de către președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida.

Obiectivele României în cadrul Parteneriatului Strategic cu Japonia se raportează la statutul Japoniei de economie majoră și inovativă a lumii și unul dintre principalii investitori la nivel global, precum și în România, Japonia fiind, de altfel, cel mai mare investitor asiatic în țara noastră.

Conform statisticii vamale din România, la data de 31 decembrie 2023, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Japonia a fost de 1,26 miliarde de dolari (în creștere cu 13,50% față de 2022), din care exportul a fost de 824,5 milioane de dolari (în creștere cu 18,35% față de 2022) și importul de 441,2 milioane de dolari (+5,43% față de 2022), soldul fiind de 383,3 milioane de dolari în favoarea României.

În 2023, soldul balanței comerciale a fost favorabil României, pentru al patrulea an consecutiv. 

Conform datelor înregistrate la O.N.R.C., la 31 ianuarie 2024 erau înregistrate în România 407 societăţi comerciale cu capital japonez, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 405.126,3 mii de dolari.

După valoarea investiției în echivalent valută, Japonia ocupă locul 21 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină. 

Se apreciază totuși că investiţiile japoneze în România au un volum mult mai mare, deoarece statistica de mai sus se referă numai la capitalul înregistrat, nu la investiţiile efective; de asemenea, nu include investițiile realizate de firmele japoneze cu sediul în alte ţări, în special din Europa, arată MAE într-o fișă informativă privind relațiile economice româno – nipone.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Klaus Iohannis a discutat cu premierul Han Duck-soo despre consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, la Seul, cu premierul sud-coreean, Han Duck-soo, cu care a discutat despre modalităţile de consolidare a Parteneriatului strategic dintre cele două ţări.

“Schimb de opinii constructiv cu prim-ministrul Han Duck-soo cu privire la modalităţile de consolidare în continuare a Parteneriatului nostru strategic şi de întărire a legăturilor cu parteneri cu opinii similare”, a scris şeful statului, pe platforma X.

Anterior, preşedintele Iohannis a precizat că discuţia cu Han Duck-soo se va axa pe proiectele ce pot fi dezvoltate în continuare.

“Voi reitera, evident, avantajele şi punctele forte ale României, o economie competitivă şi dinamică la nivel european, cu multiple resurse şi posibilităţi foarte bune de investiţii. Am certitudinea că, împreună, vom sprijini noi proiecte în domenii inovative şi de impact pentru mediul de afaceri, dar şi pentru cetăţenii noştri. Evident însă că viitorul Parteneriatului nostru se bazează şi pe liantul vibrant pe care legăturile interumane, schimburile culturale şi în domeniul educaţiei, ştiinţei şi tehnologiei îl oferă”, a declarat Klaus Iohannis, la Ambasada României la Seul, într-o conferință de presă ulterioară întrevederii cu președintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol.

Președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația președintelui Yoon Suk Yeol, context în care cei doi șefi de stat au adoptat Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, Coreea de Sud fiind prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.

La finalul consultărilor politice bilaterale la nivel prezidențial au fost semnate la nivel ministerial o serie de documente relevante pentru consolidarea relației bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investițiile și comerțul, cooperarea în situații de urgență și managementul dezastrelor, cooperarea în domeniul culturii, al mass-media și al tineretului și sportului, dar și un document de cooperare în domeniul investițiilor și pentru stimularea comerțului bilateral.

Din delegația oficială care îl însoțește pe șeful statului la Seul fac parte și membri ai Guvernului României, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul energiei, Sebastian Burduja, și secretarul de stat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Rishi Sunak anunță cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei, format din vehicule blindate, rachete Storm Shadow și muniție: Sprijinirea Kievului, vitală pentru securitatea Europei

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Premierul britanic Rishi Sunak efectuează marți o vizită în Polonia pentru a anunța o creștere semnificativă a sprijinului militar pentru Ucraina, format din 500 de milioane de lire sterline sub formă de finanțare militară suplimentară și din livrarea unor echipamente vitale pentru Kiev.

Conform unui comunicat al Downing Street, Sunak se va întâlni cu prim-ministrul polonez Donald Tusk pentru a discuta despre aprofundarea relațiilor dintre Regatul Unit și Polonia, iar liderii vor purta discuții cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Varșovia, despre securitatea europeană și sprijinul acordat Ucrainei. Premierul va continua apoi călătoria în Germania pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin.

”Apărarea Ucrainei împotriva ambițiilor brutale ale Rusiei este vitală pentru securitatea noastră și a întregii Europe. Dacă lui Putin i se permite să reușească în acest război de agresiune, el nu se va opri la granița poloneză. Mă aflu astăzi la Varșovia pentru a aprofunda legăturile cu partenerii noștri polonezi și pentru a promite un nou sprijin militar critic pentru apărarea Ucrainei.  Forțele armate ale Ucrainei continuă să lupte cu curaj, dar au nevoie de sprijinul nostru – și au nevoie de el acum. Pachetul de astăzi va contribui la asigurarea faptului că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a duce lupta împotriva Rusiei. Regatul Unit își va juca întotdeauna rolul în fruntea securității europene, apărând interesul nostru național și fiind alături de aliații noștri din NATO”, a declarat Rishi Sunak în preambulul vizitei.

La rândul său, ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a subliniat că acest pachet ”record de ajutor militar îi va oferi președintelui Zelenski și curajoasei sale națiuni mai mult din echipamentul de care au nevoie pentru a-l alunga pe Putin și pentru a restabili pacea și stabilitatea în Europa”.

”Acum, mergem și mai departe. Nu vom lăsa niciodată lumea să uite bătălia existențială pe care o duce Ucraina și, cu sprijinul nostru de durată, ei vor câștiga”, a continuat Shapps.

Finanțarea suplimentară de 500 de milioane de lire sterline anunțată marți – care duce sprijinul britanic pentru Ucraina la 3 miliarde de lire sterline în acest an financiar – va fi utilizată pentru a livra rapid muniția, apărarea antiaeriană, dronele și sprijinul ingineresc de care are nevoie această țară invadată de Rusia.

Dronele vor fi achiziționate în Regatul Unit, iar fondurile vor sprijini extinderea lanțurilor naționale de aprovizionare în domeniul apărării.

Ministerul britanic al Apărării va trimite, de asemenea, cel mai mare pachet individual de echipamente militare oferit de Londra, conceput pentru a ajuta Kievul la respingerea invaziei rusești pe uscat, pe mare și în aer. Acesta include:

  • 60 de ambarcațiuni, inclusiv ambarcațiuni de asalt în larg, bărci de asalt și ambarcațiuni pentru scufundare, precum și tunuri maritime
  • peste 1.600 de rachete de atac și de apărare antiaeriană, precum și noi rachete ghidate de precizie cu rază lungă de acțiune Storm Shadow.
  • mai mult de 400 de vehicule, inclusiv 160 de vehicule de mobilitate protejată ”Husky”, 162 de vehicule blindate și 78 de vehicule de teren.
  • aproape 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic.

Vestea vine după ce Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă, cu largă majoritate, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă o asistență de securitate Israelului, Taiwanului și Ucrainei, Kievul urmând să primească 61 de miliarde de dolari pentru a continua să se apere în fața războiului rus.

Decizia a fost salutată de comunitatea occidentală, inclusiv de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, asigurat de președintele Joe Biden că ajutorul va sosi rapid

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.4 hours ago

Curtea de Conturi Europeană: UE trebuie să se asigure că planul său de a interzice motoarele cu ardere internă nu vine cu un preț ridicat pentru suveranitatea sa industrială și pentru cetățenii săi

ENGLISH10 hours ago

ANPC Romania launched investigations into potential unfair commercial practices of online shopping platforms Temu and Shein

ROMÂNIA DIGITALĂ10 hours ago

ANPC a demarat verificări privind potențiale practici comerciale incorecte ale platformelor online de cumpărături Temu și Shein

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Parlamentul European a adoptat noi norme care consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor și sprijină sectorul reparațiilor prin repararea mai ușoară și mai ieftină a bunurilor

ROMÂNIA11 hours ago

Ministerul Sănătății introduce 28 de molecule inovative în lista de medicamente compensate și gratuite

BUSINESS11 hours ago

Președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior anunță un val de investiții japoneze în România de peste 500 de milioane de dolari

ROMÂNIA11 hours ago

Președintele ASF, întâlnire cu reprezentanții administratorilor fondurilor de pensii private din România: Este nevoie de premise fiscale care să conducă la creșterea randamentelor fondurilor de pensii

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Parlamentul European aprobă reînnoirea suspendării taxelor la import și a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE până la 5 iunie 2025, protejând în același timp fermierii europeni

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

La ultima sesiune plenară din acest mandat, eurodeputații au aprobat revizuirea normelor fiscale ale UE pentru a le face mai favorabile investițiilor

ROMÂNIA12 hours ago

Într-o întâlnire cu ambasadoarea Georgiei, directorul general al ICI București reiterează angajamentul institutului de a contribui la consolidarea securității cibernetice la nivel regional și internațional

ROMÂNIA13 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.2 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA5 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA6 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA6 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ1 week ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ1 week ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

Trending